Summa sidvisningar

torsdag, februari 13, 2014

När Stalin höll på att få en judisk svärson.



Alexei Kapler

När Josef Stalins dotter Svetlana Alliluyeva, plötsligt till fader Josefs stora förvåning förälskade sig, så hade hon mage att göra det med en judisk man.

Mitt under brinnande världskrig, då judeförföljelserna i Europa pågick som värst och tyskarna  fullföljde sina planer på att i otaliga utrotningsläger göra slut på alla med judiskt ursprung, så agerade Stalin inte lika illa, men illa nog ändå.
Han var visserligen svag för alla filmmakare, bl a då Alexei Kapler (på bilden) som Svetlana fallit för. Men även andra starka kulturpersonligheter med judiskt blod underhöll honom inom balett, musik, litteratur, konst och musik. De intellektuella.

Judiske Kapler var 23 år äldre än Svetlana, men det fanns andra anledningar till Stalins irritation över deras förhållande.
Stalin hade redan under förhandlingarna med tyske Ribbentrop och i samband med undertecknadet av nonagressionspakten länderna emellan, lovat Ribbentrop att "även han var irriterad över den judiska dominansen bland de intellektuella" och lovade att "göra slut" på den dominansen.
Och mycket riktigt, utnämningar och positioner på höga nivåer blev drastiskt färre för judar i Sovjetunionen.

Alexei Kapler då? Jo han var född 1903 och blev skådespelare, regissör och manusförfattare. Filmer som "Lenin år 1918, Amfibiemannen, Den blå fågeln" m fl gjorde att han fick Stalinpriset 1941.

När han sedan i samma veva mötte Svetlana blev det annat ljud i skällan, Stalin anklagade honom för antisovjetisk agitation och för att vara en "engelsk spion"och dömde honom till fem år i ett arbetsläger i Vorkuta-regionen, för att direkt 1948 döma honom till ytterligare fem år i ett annat Gulag-läger, Inta.
Han återvände 1953 och blev på nytt verksam inom filmen, han avled 1979.

Svetlana föll återigen för kärleken och återigen med en jude! Grigori Morozov som hon gifte sig med. Stalin godkände bröllopet men var inte själv närvarande under bröllopsceremonin.

Och som grädde på moset, så gifte sig Stalins son Yakov med en judisk kvinna, Yulia Meltzer, något som Stalin först motsatte sig, med undan för undan blev allt mer förtjust i!!

Ja det var inte lätt att heta Josef Stalin och försöka förstå sina barns känsloliv.
När han själv inte hade något.



Inga kommentarer: