Summa sidvisningar

lördag, februari 22, 2014

Svenska argument som inte håller.

Detta är som en storm i en äggkopp. 
Världen har större problem än dessa.
Men jag kan inte låta bli att bli gnäll- och ifråga-sättar-gubbe när det gäller allsmäktiga Transportstyrelsens bestämmelser vad gäller våra nummerskyltar på bilar.
Eller låt oss, som i byråkratins vokabulärsvärld, kalla dem för registreringsskyltar.
Förutom en massa ord på tre bokstäver som kan vara stötande, vilket jag tycker är helt ok, så har de, läs Transportstyrelsen, beslutat att vissa bokstäver inte får förekomma på skyltarna.

I som kan förväxlas med J
Q som kan förväxlas med O
V som kan förväxlas med W.

Crap, på ren svenska. Titta här ovan, det är betydligt större risk att förväxla X och K ( se övre fotot) än de som du ser under. Det sitter personer, utan typografisk utbildning eller kunskap på verket och tycker, de tycker så det knakar fel åt alla håll.
Hur skulle det vara om man tog en titt på sitt egna beslut om registreringsskyltar för bilar tillhörande den diplomatiska kåren?


Hur tydligt tycker "typograferna och AD:arna" på Transportstyrelsen att detta missfoster till skylt ser ut? 
Är den läsbar en regnig och smutsig eftermiddag i mars? Eller i skymningen? Efter några kilometer på en grusväg? 
Knappast. 
Svart på blått är ett generalfel utan like, jag har aldrig sett en så ogenomtänkt färgkombination, detta är rena lärlingsstadiet för 13-åringar under första året på en grafisk folkhögskoleutbildning.

Skärp er Transportstyrelsen, jag kommer att hugga er i hälsenorna gång på gång tills det går upp för er att typografi är något att ta på allvar. Lär av tyskarna, ja t o m norrmännen.
Vakna upp. 

Inga kommentarer: