Summa sidvisningar

onsdag, november 06, 2013

Brandberg, Namibia - en palett av färger.


Väg D2342 grusig, men bred, hela vägen mellan Uis och Henties Bay



The White Lady, klippmålningar.



Här vandrar vi i Sverige omkring, stolta och raka i ryggen och tror att Kebenekaise, troligen bara slaget av Mt Everest, är den högsta toppen i världen.
Men de flesta länder, tyvärr kära svenskar, med möjligt undantag av Maldiverna har högre berg än vår nationalklenod.
Så även det magiska Namibia nere i sydvästra hörnan av Afrika, norr om Sydafrika och med Botswana som granne i öster och Angola i norr.
Tittar vi bara på ett av deras bergsmassiv eller bergstoppar, så har jag valt Brandberg i Damaraland, uppe i den nordvästra delen av Namiböknen. 
Bergsmassivet har en yta av ca 650 kvadratkilometer och högsta toppen bär ett tyskt namn - Köningstein - Kungsstenen är 2573 meter högt och kan beskådas vida omkring i det platta öknenlandskapet. 
Närmaste samhälle heter Uis, nordost ut ca 30 kilometer, ett hett och lite slumrande ställe där det finns en livsmedelsbutik med post och bankomat + några mindre butiker, ett motell, en bensinstation, en skola, en liten idrottsanläggning och hus som gömmer sig i skuggorna, om de nu finns? 
Brandberg är ett massiv av granit, granitklippor stående eller liggande huller om buller, eroderade klippor och skrevor, och högst upp en domformad platå.
Ovan på bild nummer 3 ser du the White Lady, klippmålningar målade under ett klippöverhäng och som naturligtvis har blivit en turistattraktion. 
Bland de över tusentals klippöverhängen som finns i Brandberg döljs massor av klippmålningar, totalt närmare 45 000. Jo det är faktiskt sant. 
The White Lady-målningarna, som bl a föreställer antiloper och andra djur samt människor beräknas vara något över 20 000 år gamla.
Längre upp i Twyfelfountain finns ännu fler och mer berömda klippmålningar.


Inga kommentarer: