Summa sidvisningar

måndag, november 25, 2013

Aboriginsk flygplanskonst lyfter. Qantas är galleriet.



Det är inte första gången som australiska Qantas förgyller ett av sina flygplan med en målning inspirerad av Australiens egen ursprungsbefolkning.
När denna fabriksnya Boeing 737-800, med namnet Mendoowoorrji, visades för första gången i Seattle den 9 november höjdes ögonbrynen hos vissa, förmodar jag, för målningen är lite ovanlig både i form och färg, mot vad vi i allmänhet är vana vid.
Den är både "vitare och renare, den känns enklare och med färre karaktäristiska punkter."


Jämför och titta bara på gamla Wunala Dreaming på en Boeing 747-400, som redan 1994 överraskade världen i denna grandiosa utsmyckning.

Men Mendoowoorrji gjorde sin jungfruflygning mellan Seattle och Broome i Western Australia som Qantas fjärde flygmaskin i konstnärlig utsmyckning.  
Det rena form- och färgspråket är en tolkning av en målning från 2005 av den nu bortgångne aboriginske konstnären Paddy Bedford från East Kimberley-regionen upp i norra WA. 
Målningen från 2005 gavs titeln Medicine Pocket.
Hundratals åskådare väntade när planet landade på Broome International Airport, hurrarop och applåder mötte henne när hon rullade in för att parkera.
Paddy Bedfords dotter Kathy Watson, designfolk från Balarinji, Yawuru-äldre och även Gija-äldre från East Kimberley var närvarande.
Kathy Watson sa bl a; "Det är en känslosam stund och jag är stolt att få dela min faders konst med australier, västaustralier och folk från Kimberly för att på detta sätt föra fram den aboriginska konsten".

National Gallery of Australia, the Bedford Trust och Balarinji fick ett tack för att de stod bakom tillkomsten av detta nya flygande konstverk.

Och som en talare bl a sa: ...if you dream big, the sky´s your limit.



Inga kommentarer: