Summa sidvisningar

onsdag, november 27, 2013

Jan Mayen - för dig som söker avskildhet.

Hallå alla storstadsbor som är trötta på att trängas på smockfulla bussar, spårvagnar och tunnelbanor. 
Alla ni som jäktar mellan affärer, dagis, jobbet och idrottsträningen samt dessutom ha tid att hinna med ett hushåll, en familj, ett husdjur, en hobby, en fritid, en äkta hälft, en TV-stund, en dusch............

Åk till Jan Mayen, norr om Island, ganska nära Grönland, här bor så här års 18 människor, till sommaren blir det trångt, då kan det vara upp till 35 själar på ön.
Här finns plats för dig du jäktade själ.







Jan Myen är norskt territorium, vilket det inte alltid varit. Många upptäckare hävdar att de var först, men 1614 kom det tre holländska expeditioner inom en månad som då hävdade att de var först och gav ön namnet Maurits Eylandt.
Valfångst var anledningen till holländarnas närvaro, men fångsterna minskade och med tiden blev det färre som stannade på ön, där det som mest var upp till 200 som jobbade med att ta hand om kaskelottvalarnas olja. 
År 1632, under vintern, kom en dansk flotta på ogästvänligt besök, de brände de holländska husen och beredningshusen, men holländarna återvände och nästa vinter så stannade en grupp för att försvara ön.
De råkade illa ut, alla fick trikiner genom det isbjörnskött de åt och alla dog.
När valjakten avtog, föll ön mer eller mindre i glömska, under slutet av artonhundratalet och trettitalet år framöver tillbringade norrmän vintern på ön för att jag vita och blå rävar och isbjörnar.
Nationers förbund beslöt 1921 att ge Norge rätten (jurisdiktionen) till ön. 
Under andra världskriget var Jan Mayen en bas för de allierades nordatlantiska styrkorna, tyskt flyg anföll men ett par av deras maskiner störtade mot bergsväggar i tät dimma. 
Idag finns här en väderstation, en radiokommunikations-central och en utpost för den norska försvarsmakten. 
Här finns en naturresurs - grus. Ja grus eller gravel på engelska. 
Men här finns ingen hamn, utan fartyg får ankra på lämplig plats när vädret tillåter. 
En grusad landningsbana för flyg finns. Åtta gånger per år flyger en stor Hercules in med förråd till de som jobbar på ön. Ett fåtal turister kommer när vädret tillåter. 
Vädret ja? Jan Mayen är för dig som gillar isolerad tillvaro, huvudsakligen utan sol, ön är en av jordens mest dimmiga platser. Golfströmmen ger ön, trots att den ligger så långt norr ut, relativt milda vintrar. Somrarna är, som sagts, ganska svala och tidvis råa, nederbörden måttlig trots moln och dimma.

Om du nu väljer att bosätta dig på ön, har du en vulkan längst uppe i norr på den delen som heter Nord-Jan, vulkanen är lite högre än vår knalle Kebnekaise, namnet är Beerenberg, mäktiga 2,277 meter över Atlantens yta. Ön kan stoltsera med cirka tjugo glaciärer och själva ön mäter 373 kvadratkilometer. 
55 km lång och ligger 60 mil nordost om Island och hela 100 mil öster om centrala Grönland.

Låt dig lockas, du slipper trängsel och hets. Internet finns via satellit, så det går ingen nöd på fritidsgöromål, TV via parabol är en annan sysselsättning under de månader som solen vägrar titta upp över horisonten.

Välkommen till det lugna livet - välkommen till Jan Mayen.


Inga kommentarer: