Summa sidvisningar

tisdag, november 12, 2013

Mäktiga tåg i ett ännu mäktigare landskap




Den helt hänförande och storslagna naturen i de kanadensiska provinserna British Columbia och Alberta är mångomtalad.
Nu kan man se naturens mäktighet på många sätt, genom att titta på detaljer exempelvis. Då slås man av hur dessa detaljer, som i mina valda fall är vanligtvis stora och långa (mäktiga) tåg, blir små i jämförelse med de skogs- och snöbeklädda bergen.
Klippiga bergen brummar, dånar och ekar, när kilometerlånga tåg mödosamt tar sig uppför eller nedför under sina färder till eller från kusten. 
Martin Oscarssons bilder som här visas är kända vida omkring, de fanns publicerade i tidningen Tåg för snart fyra år sedan, men är för den delen inte bortglömda.
De blandade godstågen, spannmålstågen, koltågen, oljetågen eller persontågen tillhör i de flesta fallen Canadian Pacific eller Canadian National, ofta löper deras spår parallellt, ibland där det är extra trångt samsas de om samma spår.
På gränsen mellan BC och Alberta ligger den kända Kicking Horse Spiral Tunnel precis efter Kicking Horse Pass passerats eller precis innan passet beroende på riktning.
Mer om detta pass senare.

Det bör tilläggas, för er som intresserade att jag själv färdats på dessa spår! Från Vancouver och österut genom hela Klippiga Bergen och Edmonton ner på prärien, en hisnande och oförglömlig färd. Att sitta i en vagn med utsiktskupe en halv trappa upp, eller en s k  domecar, sitter för alltid på mina näthinnor.


Inga kommentarer: