Summa sidvisningar

söndag, augusti 04, 2013

Robert Mugabe i total maktposition, igen.


Det verkar mer än troligt att Robert Mugabe manipulerat, styrt och ställt under det senaste valet, för att återigen själv bli vald till landets president och styrande despot.
Sällan har väl en f d frihetskämpe, som trots allt, slängde kolonialismens företrädare på soptippen, förrått sina grundläggande ideal så totalt, för att själv bli en än värre järnhand i ett land som kollapsat på alla fronter.
Mugabe sitter på enorma rikedomar, i palats som är överdådiga i prakt, omgiven av en milis och polis som skyddar honom i vått och torrt. Fängelserna är fulla och de torterades skrik når inte ut.
Folket är fattigt och blir allt fattigare, jordbruket som en gång gjorde Zimbabwe till Afrikas kornbord, finns knappast kvar. Hundratusentals har flytt till grannländerna för att få jobb.
I det senaste valet uppges han ha fått 60% av rösterna, oppositionens Morgan Tsvangirai och hans parti MDC fick bara 34%, Mugabes Zanu-PF besätter nu 158 av parlamentets 210 platser.
Egen majoritet, betyder ökat förtryck av de som tycker annorlunda.
I förra valet fick MDC 100 och Zanu-PF 99 platser, en samlingsregering bildades och Zimbabwe har inte varit i samma fria fall som innan.
Tills nu.
För nu är risken stor att denne 89-årige Robert Mugabe tar saken helt i egna händer och rensar upp bland de som i öppen dager haft en viss fristad under den senaste regeringsperioden, då i skydd av att Mugabes makt varit begränsad.
Valobservatörer rapporterar olika, men att döda funnits med i röstlängorna och att många bussats till valdistrikt för att rösta en andra gång är obestridbart.
Jag konstaterar att södra Afrika, en del av kontinenten på frammarsch, har en medlem som släpar efter, tyngd av förtryck, förföljelse, ekonomiskt armod, helt enkelt ett imploderande samhälle - Zimbabwe.

Och det kan Zimbabwe "tacka" Robert Mugabe för, denne ondskefull man.

Inga kommentarer: