Summa sidvisningar

onsdag, augusti 07, 2013

Rusty Peters, en av många aboriginer som kan konsten att måla.


Rusty Peters föddes 1935 på Springvale Station, East Kimberly, Western Australia. På Springvale Station växte Rusty upp och blev en stockman (beriden cowboy ungefär.)
Upplevelser och erfarenheter som hela tiden kom att återspeglas i hans målningar senare i livet.


Familjen flyttade till olika ställen, Rustys far dog i en ridolycka, medans Rusty blev känd som en hästkarl som verkligen kunde tämja och rida in hästar, detta utöver kofösarjobbet.
När familjen kom till Turkey Creek Community fick Rusty en mycket viktig position hos Kitja Elders, nämligen som en förmedlare/berättare av/om tradition och aboriginsk kultur till unga pojkar.
1989 flyttade Rusty till Kununurra där han började arbeta på Waringarri Aboriginal Art Centre, som var det första konstcentret av sitt slag i hela East Kimberly.
Han assisterade bl a konstnärer som den nu bortgångne Rover Thomas och lärde här alla de spektra som konsten erbjöd, men först 1997 tog han på allvar upp målandet själv, då tillsammans med Freddie Timms och Paddy Bedford.



Hans genuina kunskap om natur, historia och djurskötsel blev en solid bas i hans arbete som konstnär. Där även känslan, djupet, det heliga, det okända blev extra kryddor, då Rusty nu ägnade sig på heltid åt skapande och målande.

Rustys lite vemodig ansikte speglar de hårda och tuffa villkor han vuxit upp under, otillgänglig natur i Kimberly och som sagt livet självt ger Rusty en själs spegling i både ansikte och konst.

Idag har Rusty Peters varit med på på många samlingsutställningar i Australiens större städer, liksom utomlands vid några tillfällen. Naturligtvis har han än fler soloutställningar på sin meritlista.
Och muséer och konstsamlare har också Rustys målningar i sina samlingar.

Rusty Peters, är enligt min syn, en konstnär med ett "traditionellt aboriginskt" sätt att uttrycka sig måleriskt, prickar, jordfärger är vad "vi förväntar oss." 
Men det finns många andra sätt som också är att betrakta som nutida aboriginsk konst, ibland t o m väldigt "europeiskt," men till den återkommer jag inom kort.

Så njut idag av 79-årige Rusty Peters fantastiska konst.





Inga kommentarer: