Summa sidvisningar

tisdag, augusti 06, 2013

Världens äldsta och största ultramaraton, med en svensk som tvåa!

Foto: Peter Fredricsson

För 88:e året sprangs i år Comrades Marathon i Sydafrika.
Inget vanligt maraton på futtiga 42 km, utan här är handlar det om 86,6 km, med en total höjdstigning på 1.630 meter! Från kusten och sedan nästan 9 mil upp i bergen.
Starten detta år i Comrades hade lockat cirka 19.000 löpare från världens alla hörn. Rekord.
I år startade man i Durban nere vid kusten och loppet går sedan uppför hela vägen till Pietermartizburg, vartannat år upp, vartannat ner, så start i Pietermaritzburg nästa år alltså.
I dessa tider då ultramaraton blivit lite av ett mode bland långlöparna, kan man bara konstatera att detta lopp är det mest klassiska med som sagt 88 år på nacken.
Och en svensk, Jonas Buud från Mora blev tvåa!
Han debuterade 2011 med en fjärdeplats och gjorde ett sämre utförslopp förra året då han hamnade på 65:e plats, men hade då ett VM i Milano några veckor innan som stört hans uppladdning.
I år var han helt fokuserad på detta lopp och lyckades nästan, men klubbkamraten i Nedbank Running Club Claude Moshiywa blev lite för tuff och kom cirka nio minuter före Jonas i mål.
Jonas tid var 5.41.21 på 86,6 km uppför i nästan 30 graders värme och tidvis stark motvind, kan det bli  tuffare förhållanden?
En tid på runt 39.40 per mil! Enastående.

Jonas följde sedan upp med att vinna Swiss Alpine Marathon med över sju minuters marginal till Vaijn Armstrong från NZ som när det var 20 km kvar ledde med över sex minuter. Snacka om upphämtning respektive genomklappning.

Lägg Jonas Buuds namn på minnet. Likaså Comrades Marathon i Sydafrika

Inga kommentarer: