Summa sidvisningar

fredag, januari 17, 2014

När en folkfiende svek en Sovjetunionens hjälte.



Den hedervärda tidningen Dagens Nyheter meddelar på sin förstasida den 4 april 1938 att polarforskaren, konteramiralen, forskaren, Sovjetunionens hjälte och bäraren av nio Lenin-ordnar, Ivan Dmitrievich Papanin å det grundligaste och mest svekfulla sättet saboterades på sin polarforskningsresa till Nordpolen åren 1937-1938.
Detta svek blev iscensatt av "folkfienden", direktören I. Krasin och tre av hans anställda vid Leningrads lampfabrik!!!!
Denne ondskefulle folkfiende hade redan uteslutits ur det kommunistiska partiet på grund av "förbindelser med Sovjetunionens fiender".
Anklagelsen denna gång är att han i maskopi med de tre anställda levererat hela sex (6) lanternor till Papaninexpeditionen direkt från firmans lager i stället för att specialtillverka de beställda lanternorna.
Denna oursäktliga gärning mot en Sovjetunionens hjälte fick till följd att expeditionen "fick fullständigt odugliga belysningsanordningar."
Lyktorna ska vid minsta vindpust slocknat och "dessutom förorsakat expeditionsmedlemmarna kväljningar."
Hur gemen kan man vara som leverantör av lanternor?
Jag har inte kunnat utröna vilka följder det blev för denne lömske direktör och hans anställda, men man kan tänka sig att han sveptes med i Stalins hänslyslösa utrensningar, som pågick som allra värst under åren innan krigsutbrottet?

Hur gick det då för Ivan Papanin? Jo riktigt bra, han red som en Sovjetunionens hjälpte fram på de besuttnas (nomenklaturans) vågor och erhöll titeln; verkställande direktör för Oceanografiska Instituet i Sovjetunionen.
Han avled 1968, så kväljningarna från de osande laternorna kan inte ha varit så farliga.

Tänka sig att sex arma lanternor kunde nå förstasidan på Dagens Nyheter.
Lanternor som för andra än expeditionsledaren, fick och skulles plockas från lagret och duga bäst de kunde, utan att det blev några påföljder, oavsett om de slocknade vid en svag utandning eller orsakade illamåenden och kväljningar.

Det var skillnad på folk och folk, även i "folkets paradis", då tiderna begav sig.

Inga kommentarer: