Summa sidvisningar

fredag, januari 03, 2014

Kingdom Tower blir världens högsta.

Arkitektens visualisering av Kingdom Tower


Det gäller att hamna högst i sandlådan, eller överst på dynghögen.

Rika nationer, i Mellanöstern och Asien slåss om han bygga högre och högre, alla vill ha äran för några år att ha världens högsta byggnad inom sitt lands gränser.
Idag är det Burj Khalifa i Dubai som nått högst, i Shanghai pågår planeringen av Bionic Tower, den vertikala staden som i nuvarande planeringsstadium är planerad till 1.228 meters höjd.

Ännu längre gågna i planerna om att nå högst är Saudiarabien och staden Jeddahs projekt; Kingdom Tower.
Här är planering och finansiering så vida jag förstått rätt, redan klart, visserligen hade man från början idéer om "a one-mile high building", d v s ett hus på cirka 1 600 meter, men man har i nuvarande stadium nöjt sig med att slå Burj Khalifa med 173 meter och stanna på runt 1 000 meter. 
Här sägs det från planeringsgruppen att ingen exakt höjd kommer att redovisas förrän närmare år 2019 då allt kommer att vara klappat och klart, konstruktionsarbetena är dock påbörjade.
Preliminärt kostar den första delen av detta bygge cirkus 7,2 miljarder svenska kronor. När hela området på dryga fem kvadratkilometer är klart hamnar slutnotan på runt 80 miljarder.
Tornets arkitekt och designer var Adrian Smith på Adrian Smith&Gordon Gill Architecture i Chicago, samma irma som ritade Burj Khalifa.
Att notera är att en av de största ägarna i detta byggkonsortium med en ägarandel av 16,63% är Saudi Binladin Group, släktingar till Usama bin Ladin, som de dock i ett tidigt stadium tog helt avstånd ifrån.
Man räknar med att 80 000 personer kommer att bo i huset, plus oräkneliga kontor, butiker, utsiktsvåningar, hotell och annat som hör en hel stad till. 
Golvytan är drygt 3,5 miljoner kvadratmeter.

Hissen upp tar 12 minuter i en vanlig och 5 minuter i en höghastighetshiss.
Siffrorna kan bli oändliga att räkna upp, därför nöjer jag mig med detta, för det hus som kommer att sätta Jeddah ännu mer på den topografiska kartan än idag.

Varför man spenderar så mycket pengar på "luft" förstår jag egentligen inte, med lägre hus utspridda över större yta skulle bostäderna bli både billigare och mer tillgängliga för fler än de som har fulla plånböcker. Tunnare plånböcker, ja då pratar vi kanske enbart om gästarbetare?
Att försöka bevattna odlingsbara landytor är ett annat alternativ till att tävla om att bygga högst. Saudiarabien skulle kanske satsa på att avsalta vattnet i Röda havet? 
Råoljan tar en vacker dag slut i landet, innan dess kommer den att sakta sina och med det stora beroende av el som Saudi har skaffat sig så blir en elbrist ev också ett problem.
Nu bygger man ut kärnkraften för att möta råoljenedgången.

Som jag ser det; landet kommer att få bekymmer när peaken på husens höjd och oljans tillgångar är nådd och bristen på vatten och inhemska grödor stiger.

Men det är inte mina problem och pengar, men mina funderingar.


Inga kommentarer: