Summa sidvisningar

torsdag, januari 23, 2014

August Quennerstedt och den Quennerstedtska villan i Lund.

Anders Zorn gjorde 1897 ett nedslag i Lund och porträtterade Lundaprofessorn August Quennerstedt som dessutom bar titeln universitetsrektor. August Q skulle fylla 60 år. Han var då även känd för att ha deltagit i den första svenska polarexpeditionen till Svalbard med bl a A E Nordenskiöld.
August Q föddes 1837 i Jönköpings län och avled i Lund 1926.
Han ägnade stora delar av sin ålderdom till att skriva, författa och ge ut tidskrifter och böcker främst då kring ämnet Karl XII, där han bla var med och redigerade samlingen "Karolinska krigares dagböcker".
Det här med stavningen Quennerstedt är nog ganska riktigt även om det förekommer rätt allmänt att hans namn stavades Qvennerstedt. Strunt samma, avknoppningar från samma gren.

Detta är den Quennerstedtska villan i Lund. Fotograferad för några dagar sedan. En av gatorna som omger fastigheten heter Karl XII gatan!
En god vän, Henrik Zettervall ritade villan, som har vitmålade slätputsade fasader, vilka som synes är asymmetriska. Tornet hade ursprungligen en vindflöjel, idag finns bara järnspiran kvar.
Taket är skifferklätt. Inredningen är påkostad med bl a paneler i ädelträ. Fönstren likaså påkostade med blyinfattningar och glasmålningar, dörrarna utsmyckade med dekorationsmålningar.

 Som sagt paneler i ädelträ, gylleläders- eller sidentapeter, kakelugnar. Bilden här är matsalen.

På gården finns en lekstuga, som onekligen avviker en del från den storslagna villan, den byggdes för familjens sjukliga dotter Belinda. Men stugan är knuttimrad, har blyspröjsade fönster och lite annat lull-lull.

Vad händer med huset idag, jo efter änkan Lily Quennerstedts död, så tillföll huset Ribbingska sjukhemmet och blev en förskola för dövstumma barn. Idag används huset som ett Gerontologiskt centrum (läran om en friskare ålderdom?)


4 kommentarer:

Äla sa...

Häftigt. Hur är ni släkt? Farfars far?

Olle Qvennerstedt sa...

Det är vår sommarstuga:-)
Näh, släkt på avstånd, Qvennerstedtska släkten finns från 1758 och har förgrenats sedan dess.

Johan Leide sa...

Fin artikel. Tack!
När jag söker på villan så är det HELGO Zettervall som har ritat villan!

https://sv.wikipedia.org/wiki/Helgo_Zettervall

http://bevaringsprogram.lund.se/wiki/bevaringsprogram/index.php/Quennerstedtska_villan

Anonym sa...

Såg i tidningarna idag att en skola brunnit i Lund. Tyckte mig känna igen Quennerstedtska villan som huserade min klass fyrfem från dåvarande överbefolkade Samreal,nu Lindebergska,läsåret 1954/55. Klassrummet var så mysigt med knarrande trägolv och stor kamin som eldades med kol. Hela huset kändes mycket spännande. Googlade och upptäckte din intressanta blogspot.
Hälsningar från Rom där jag vistas sedan 1957.
Ann-Charlotte Welin-Bignami
PS "tomten" du såg på piazza del Popolo föreställer Dante.