Summa sidvisningar

tisdag, januari 07, 2014

Max Beckmann contra Adolf Hitler 1938

Max Beckmanns triptyk "Lockelse" visades på the New Burlington Galleries i London 1938

Affisch om Dagar av Konst i München och "Självporträtt med horn" av Max Beckmann 1938-40.


Här sitter Adolf Hitler, med bugande stövelslickare och väntar på den stora paraden som skall hylla 2000 år av tysk konst skall börja. Tag der Deutschen Kunst i München i juli 1938.

Samtidigt i juli 1938, som en mot-utställning, på the New Burlington Galleries i London, visade den landsförvisade tyske konstnären Max Beckmann sin konst, en konstnär som genom det nazistiska maktövertagandet radikaliserades under trettiotalet. Då till form, ton och uttryck. Man kan säga att hans bilder blev mer "råa", mörka och realistiskt närvarande.
Vidare kan det sägas att han från att ha varit en firad konstnär i Weimarrepubliken och från 1925 lärare på konsthögskolan i Frankfurt, med många utmärkelser och medaljer på sin bringa, så mörknade även hans konstnärsliv i Tyskland i snabb takt.
Men innan dess blev han även inköpt av Nationalgalleriet i Berlin och firad på utställningar i början av nittonhundratrettiotalet bl a i Basel, Zürich (Schweiz) och Mannheim.
Från denna position, som sagts, så smutsades han ner under Hitlers uppgång, Adolf Hitler som i högsta grad ogillade modern konst vilade inte på hanen, Max Beckmann avskedades från sin lärarroll, han kallades av nazistpartiet för en "kulturell bolsjevik".
1937 så konfiskerades mer än 500 av hans konstverk från museer och institutioner i Tyskland, vissa av dem visades för att ytterligare vanhedra Max Beckmann på den s k "De degenererades konstutställning" i München.
Dagen efter invigningen av den utställningen lämnade Beckmann Tyskland, han bodde under tio år i fattigdom och långt från strålkastarnas ljus, i Amsterdam.
Tyskarna tog Holland och vid 60 års ålder försökte den tyska försvarsmakten att få Max Beckmann att göra tjänst i armén. Men en hjärt-attack en tid innan gjorde att han slapp undan.
Fram till 1948 jobbade han intensivt med en del stora triptyker, fortfarande i Amsterdam.
Men detta år flyttade han till USA, där han under sista tre år i livet undervisade vid några framträdande konstskolor.
Mellan jul och nyår 1950 segnar han död ner vid Central Park West i New York, återigen träffad av en hjärtattack som denna gång alltså avslutade hans liv.
Max Beckmann född i Leipzig var förutom en expressionistisk målare även skulptör och grafiker. Han anses av många som en av Europas största nittonhundratalskonstnärer.

Inga kommentarer: