Summa sidvisningar

onsdag, oktober 23, 2013

Världens längsta nonstop-flyglinje landar snart för gott.


Singapore Airlines upphör med världens längsta nonstop flyglinje om en månad, efter att ha slutat med den näst längsta igår.
Det är sträckan Singapore - Newark NJ (New York) som då kommer att gå till historien.
19 timmar i luften, 16,700 kilometer. Något att bita i för de entusiaster som ännu vill få chansen att flyga sträckan, men smakar det så kostar det.
Den här linjen opererades med en Airbus A340-500 för enbart businessclass passagerare, 100 stycken kan/kunde sträcka ut benen till ett pris av tur och retur cirka 70.000 svenska kronor.
Nu får de som vill flyga mellan samma desitinationer, göra det via Frankfurt till JFK där trängseln är svår och tidsödande i jämförelse med Newark på andra sidan Manhattan.
Linjen som igår upphörde var på 14,000 kilometer mellan Singapore och Los Angeles, nonstop alltså.

Nu stoltserar Qantas med den längsta flygningen nonstop, Sydney-Dallas/Fort Worth på futtiga 13,800 kilometer med en Boeing 747-800ER.

Singapore Airlines hävdar att med dagens pris på bränsle är det omöjligt att flyga så långt med så relativt få, men välbetalande resenärer utan att gå ekonomiskt bakåt.
Nog tycker jag att de kunde ha kostat på sig att behålla sina långlinjer, de som valde att flyga dem hade säkert råd genom sina företag att lägga ytterligare 10-20.000 SEK för att slippa bytet i Frankfurt och trängseln på JFK.
Det verkar som om andra faktorer ligger bakom, nämligen ett avtal med Airbus att lämna tillbaka sina A340-500 maskiner "i utbyte" mot nybeställa A380-kärror. Vad vet jag, men säkert ligger den teorin närmare sanningen än den hävdade olönsamheten.

Men alla ni som vill, passa på nu, den 25 november återvänder den sista maskinen från Newark till Singapores Changi Airport.
Open up your wallets and book a flight.


Inga kommentarer: