Summa sidvisningar

fredag, oktober 11, 2013

Skönheten är inbyggd.

Arkitektur när den är på topp, då är den som konst när den är som bäst, den fängslar oss och får oss att inse att våra miljonprogramsbyggen inte lär gå till historien i avseendet skönhet. Den får oss också att inse att det krävs mod och beslutsamhet hos de officiella myndigheter som ger tillstånd till byggandet.
Något som det är lite si och så med i vårt land, men danskar, australier och kineser har modet och vågar. 


Den Blå Planet i Köpenhamn är Nordeuropas största akvarium, 20,000 marina djur i sju miljoner liter vatten, byggnaden omgiven av reflekterande vatten, ämnad att ge ett inryck av en vattenvirvel. Arkitekterna är inte förvånande danska, heter 3XN. 


The Glenorchy Art and Sculpture Park (GASP) ligger på Derwent-flodens strand, några kilometer nedströms MONA, Museum of Old and New Art. Allt detta i Hobart på Tasmanien. Den unga arkitektgruppen heter Room 11.


Lyxhotellet Sheraton Huzhou Hot Spring Resort kallas också Hästskohotellet eller Donuthotellet. 27 våningar högt, men hisnande som byggnadsverk. Det ligger mellan Nanjing och Shanghai längs Taihusjön. Arkitekterna bakom verket är Shanghai Feizhou Group.



Inga kommentarer: