Summa sidvisningar

lördag, januari 12, 2013

Birdsville Queensland, ett definitivt val för mig.



Först av allt, detta publicerade jag innan inslaget i kvällens Rapport.

Birdsville, ligger 160 svenska mil väster om huvudstaden Brisbane i delstaten Queensland, Australien. På gränsen till South Australia och till Simpson Desert. Rakt norr ut, det är 72 mil dit, ligger Mt Isa.
Knappt 350 personer är bofasta här, 1887 fick man stadsrättigheter. Då livnärde de flesta sig på att ta ut tullavgifter av de stora boskapshjordar som drevs/förflyttades över gränsen mellan QLD och SA.


Självklart resmål för en europé, man flyger in, flygplatsen ligger till vänster i bilden, man slipper ett nedsmutsat Medelhav, machokörande bilister, försäljare och torftiga frukostar. Värmen här är garanterad, solskenet likaså. Den lilla intima stad bjuder på mycket, sand, hetta, öl, flugor och trevliga människor. Vill man bo bekvämt finns hotell. Kommer man med bil finns en Caravan Park.


I hotellets bar samlas de flesta, i värmen behövs vätskepåfyllnad. Här inne frodas vänskap, gemenskap, historieberättande och skummande öl, XXXX Gold, Queenslands "eget" öl regerar här. Den som inte varit på en australisk pub på landsbygden är bara en halv människa, här möter man folk av alla de slag och ursprung, med livshistorier som griper tag i en och fängslar. 
Inga glättade och sminkade ytor, utan varm mänsklig kärlek utan krusiduller och titlar. Du slipper fejkade Gucciväskor och Gantskjortor tillverkade av den italienska maffian.
Australiern är avspänd och i de här trakterna aldrig på sin vakt. Den svenska Janten har aldrig satt sin fot på denna kontinent. 


Visst kan det vara svårt att ta sig hit efter en storm i Simpsonöknen, men med fyrhjulsdrift och några extradunkar med bensin och vatten klarar man det mesta.


Birdsville hotell. Mitt ute i den röda tomheten.


Den här lilla staden är ett populärt turistmål, här finns det mesta som i en svensk motsvarighet skulle saknas. Ex en polisstation, tre hotell, två butiker, ett kontor för inter-statlig handel, turistinformation, bibliotek, museum och ett litet sjukhus. Några flygbolag har etablerat sig här och kör turister på flygutflykter till bl a Lake Eyre. Royal Flying Doctor Service of Australia? Ja givetvis.
En termisk kraftstation finns med 98-gradigt vatten, hämtat från djupet, förser staden med energi. 

Den genomsnittliga nederbördsmängden är 133 mm. Igår, idag och i morgon rapporteras +48,5 C.

Släpp greppet om trånga Europa och dess packade stränder, kom till Birdsville och träffa människor av kött och blod, ta en pilsner och njut av en natur som är annorlunda. Välkomna.



Inga kommentarer: