Summa sidvisningar

måndag, februari 01, 2010

Francistown Botswana

Här ovan en kartbild över Botswana, landet som är 600.000 kvm stort, alltså 150.000 kvm större än Sverige. Den röda punkten är Francistown.

Huvudgatan i Francistown, med gammal hederlig vänstertrafik.

Visst funderar du ibland på Francistown i Botswana? Låt mig då ge dig några svar:
Francistown är Botswanas näst största stad med lite drygt 115.000 innevånare, staden kallas ibland för den "Norra huvudstaden". Den riktiga heter Gabarone och ligger drygt 400 km syd-sydväst om Francistown. Det är ca 90 km till det oroliga och illa sargade Zimbabwe.
Francistown som ligger där floderna Tati och Inchwe rinner samman var centrum för Afrikas första guldrush och är idag omgiven av gamla övergivna gruvor.
Även om man hittat spår efter människans närvaro här för 10.000 år sedan, så blir verkligheten beskriven vid ett betydligt senare datum. Runt 1830 under sin vandring mot Bulawayo i nuvarande Zimbabwe, förde Ndebelefolket sin kultur och sitt inflytande till dessa trakter i Kalanga, vilket utgör (nästintill) nordöstra Botswana idag.
Enligt uppgift var Nyangabgwe den närmaste ort intill Francistown att ha besökts av européer då Robert Moffat kom till Francistown. Han följdes 1867 av guldprospektören Karl Mauch som fann guld i Tatifloden.
Nuvarande Francistown grundades och namngavs efter Daniel Francis en prospektör som mutade in stora områden 1869. Francis blev direktör för Tati Concessions Company som ägde all mark i områdena.
I början fanns det bara en huvudgata och en jänvägslinje. Staden växte, men var som alla andra städer i Afrika på den tiden starkt segregerad, med en vit minoritet ägandes all kommersiell affärsverksamhet och en svart majoritet som bodde utanför stadskärnorna.
Segregationen upphörde 1966 då Botswana blev en självständig stat.
Fortfarande är gruvdriften jämte lantbruket de viktigaste näringarna. Nickel, cobolt och koppar utvinns i dag i gruvor som Tati, Selkirk, Phoenix och Dumola, vilket ger sysselsättning åt många i Francistown.
Bakalangafolket är den största enskilda befolkningsgruppen, idag finns även stora grupper med illegala invandrare från Zimbabwe.
Skolväsendet är väl utbyggt bla finns en University of Botswana campus och en teknisk högskola här.
Francistown är en viktig kommunikationspunkt här uppe i det, låt oss säga, nordostliga hörnet. Järnvägslinjen från Harare via Bulawayo till Gabarone går förbi här, det finns asfalterade vägar söderut mot Gabarone och norrut mot bla Ramokgwebana och Kazungula. Dessutom byggs en ny flygplats.
Jaha, jag hoppas dina frågor om Francistown, åtminstone delvis är besvarade.


Inga kommentarer: