Summa sidvisningar

tisdag, november 18, 2008

Världen är full av meningslösheter

När man hör talas om kapningen av Sirius Star i går utanför Kenyas kust, utfört av, jo just det, somaliska kapare. Ett illdåd av pirater. Ja då vet man inte om man skall skratta eller gråta, för oberörd blir inte jag.
Tvärtom rejält förbannad. OK säger vissa, en av världens fattigaste nationer Somalia kapar en båt från kanske världens rikaste nation Saudi Arabien, det gör väl inget. Jo det gör det visst det.
Kapningen gynnar ingen, inte de fattiga i Somalia, inte de av ständiga inbördeskrig skadade, av hunger utmärglade, av rädsla hukande i detta stackars laglösa Somalia. 
Utan vinsten (dvs ev lösensummor) går till några hänsynslösa klanledare, som omgett sig med en armé av smågrabbar. Outbildade och ovetandes om vad de sysslar med, hängs AK-47:or eller granatkastare runt deras axlar och sedan predikas lite islam och ut "i fält" eller "ut på havet" med dem. Visa ingen hänsyn är de sista de hör innan de äntrar fartygen.
Här har vi nästa stora fredsbevarande uppgift i Afrika för FN och EU, att skydda det cirka 100 x 100 mil stora havsområde utanför Afrikas horn som är jaktmarker för dessa vidriga kapare.
Genom att placera ut örlogsfartyg, ständigt patrullerande, spaningsflyg från hangarfartyg, radarövervaka, satellitspana görs större nytta här än att ligga still och spana på Iran i Persiska viken.
Vad kaparna i just detta fall hoppas på är naturligtvis att få ut en rejäl summa för detta jättefartyg med en last värd ca 800 miljoner kronor. 
Drömmen vore att rike storebror Saudi kunde hjälpa fattige Somalia med ett återuppbyggnadsprogram där man i första hand ser till att säkerheten säkras, polis och armé. Klanledarna och deras lärljungar borde sedan exporteras till några obebodda öar i Sydatlanten.
Jag blir bara jäkligt upprörd och förbannad över att David i detta fall fick Goliat på rygg.
Jag gråter över att delar av Afrika, Darfur i Sudan, Somalia, Zimbabwe är i sådant förfall att ingen människovärdighet finns kvar för de som inte flytt, skjutits eller våldtagits.
Och där bl a poserandet med automatvapen är det enda man har kvar, hur sjutton, eller hur fan, kan alla ni handeldvapendirektörerna världen runt sova gott???

Inga kommentarer: