Summa sidvisningar

tisdag, februari 15, 2011

Meekatharra, vad är det för någonting?



Jo, Meekatharra ligger i Western Australia, största samhället i the Murchinson, med bra vägförbindelse till Perth i söder och Geraldton västerut och längre norrut in mot Pilbara.
Ungefär halvägs mellan Perth och Port Hedland uppe på nordvästkusten.

Lite under 800 personer bor här, nästan hälften är ursprungsbefolkning.
Namnet Meekatharra betyder på det aboriginsk språket "Platsen med lite vatten".
En gruvort som en gång hade en järnväg, den lades ner för fyrtio år sedan, men med tanke på järnmalmsfyndigheterna som upptäcktes för tiotalet år sedan så kanske järnvägen uppstår igen.
77 svenska mil från Perth är orten idag ett centrum för får- och nötkreaturs transporter, som sker med långa sk roadtrains.
Meekatharra är en gammal guldrush-stad, de första som kom för att leta och prospektera kom i slutet av 1890-talet. Två större guldfält fanns då det begav sig, senare på 1980-talet kom en ny guldboom i samband med den allmänna gruv- och mineral eran. Den fortsatte fram till 2004 bara för att återupptas igen 2005.
Men Bluebird Gold Mine slog igen för gott för några år sedan.

Klimatet är torrt och hett. Med en årlig nederbörd på mellan 200 och 500 mm är det ett under att man kan ha boskapsskötsel i dessa trakter.

Jag har tyvärr inte varit i denna ort, skulle gärna vilja besöka lite avlägsna platser som denna, slåss med flugor och kanske akta sina steg något, det finns gott om varelser man inte vill trampa på. Men det kan det vara värt.
Meekatharra, watch out, one day I´ll be knocking at you door.

1 kommentar:

Äla sa...

Härliga bilder. en bit där i från (cirka 50 mil) arbetade jag på en fårfarm ett år. Efter jobbet...på helgerna..kunde vi fara de 50 milen till Gerdalton för att bada eller åka med någon fiskare ut på havet. Härliga tider.