Summa sidvisningar

torsdag, februari 03, 2011

Att välja rätt färg på sin partner.

Detta är ett par Gouldian Finches eller Gouldsamadiner på svenska.
Finkarna är australiska och det har nu forskats kring deras sätt att välja partners. Det är honan som väljer, hanen har bara att tacka och ta emot.
Om hon nu, visar det sig i studien, bara har partners som inte tilltalar henne att välja bland, då blir det svårare med både parningen och äggläggandet.
Gouldsamadinerna har tre huvudfärger, röda, svarta och ockrabruna.
Det är där hela hela problemet ligger, hon måste välja rätt färg - rasistiskt må vi tycka - men för henne är det viktigt att få en partner med samma huvudfärg som hon själv har.
Då blir sannolikheten att få ungar som överlever de första månaderna betydligt större, cirka åttio mot fyrtio procents överlevnadschanser. Det har mätts en avsevärt ökad stress hos henne när hon "tvingats" välja en partner hon egentligen inte ville ha och det har i sin tur påverkat hennes förmåga att producera levnadsdugliga ägg och framförallt fördröjt äggläggandet med upp till fyra veckor.
Ja, va´ska man säga?
Djurens värld är förunderlig, tur att vi människor är lite mer vidsynta och inte lika fördomsfulla när det gäller valet av våra blivande partners.

Inga kommentarer: