Summa sidvisningar

tisdag, november 11, 2008

Gordon Brown...

...är värd att omnämnas dessa dagar.
Han har, "tack vare" finansoron, gjort en remarkabel politisk återkomst på den brittiska och internationella arenan.
För två månader sedan var han uträknad, David Cameron, den konservative ledaren, ledde stort i alla opinionsmätningar och allt talade för en förödande förlust i nästa val. I de valkretsar som i år haft val har Labour tappat stort, Gordon Browns stjärna hade slocknat.
Men. När senaten i Washington lät Lehman Brothers gå i putten, började samtidigt Gordon Browns återinträde som en respekterad och visionär politiker. Allt efter att finanskrisen förvärrats har Gordons position, som sagt, förbättrats. Och han stod inte ens från början i centrum, men Storbritannien drogs snabbt in i oron och de steg som han då tog, har idag gjort honom till, kanske en hel världs, ledare och räddare av ekonomin globalt sett.
Jag lyssnade på honom i ett halvtimmestal hos överborgmästaren i London i går kväll och likaså till en halvtimmes presskonferens på Downing Street nu på förmiddagen. Sky News.
Det han upprepade varje minut, som ett fastklistrat mantra, var att inget land självt kan sätta in stödåtgärder som gagnar andra nationer. Alla måste göra det koordinerat, först då kan ekonomin komma på fötter igen. Han kommer på toppmötet i Washington nu i helgen att föreslå multilaterala åtgärder från, i första hand, de stora ekonomierna för att finanskrisen skall plana ut.
Ett möte där nyvalde Obama inte har någon röst men ändå kommer att lyssnas till och rådfrågas.
Ja du gode Gordon, du var nere på nio, nu står du som ett mäktigt lok, färdigt att dra iväg med världens tågsätt. Lycka till. Din tro på samverkan är din bästa motor och förmodligen har du vuxit i Tony Blairs kostym nu.

Inga kommentarer: