Summa sidvisningar

torsdag, november 20, 2008

Big three beggars

Det är lätt att sitta här och bli sarkastisk över tre stora bolags misskötsel och misstag genom åren, när man vet att i sluttampen, så får miljontals mänskor som idag får sitt sitt levebröd direkt eller indirekt från dessa tre, ta stöten. Hela stöten.
För det är väl ingen som tror att ledningen för vare sig Chrysler, GM eller Ford, inte försett sig med sina egna bailouts?
Fallskärmar, räddningspaket, bonusar eller avgångs- eller pensionsförsäkringar? Självklart har dom det.
Men visst är det ironiskt att de tre stora sitter i Washington och tigger om hjälp för att överleva. Dessa bolag som gjort vad de velat och aldrig frågat, att de nu sitter på golvet vid statens bord för att plocka de smulor som blir över, måste vara för dem, förödmjukande.
Det måste kännas lika förödmjukande för dem att tänka tillbaka på sina respektive bolags brist på utveckling, planering och agerande under de senaste årtiondena.
Den totala brist på insikt och radikalt tänkande som präglat dem är egentligen oförlåtligt, hur har de kunnat bortse från bilindustrins utveckling i världen i övrigt? Den har förmodligen aldrig funnits i deras ögon.
De hade bara behövt titta vad som händer i deras eget land där Toyota, Honda bl a har fabriker och tillverkar bilar som är bränslesnålare, av bättre kvalitet, säkrare och som näst intill gått om GM i försäljning, borde inte klockorna då ha ringt tidigare?
Varför har man inte utvecklat mer bränsleeffektiva bilar, hybridbilar, elbilar eller vänliga dieselbilar? Varför har man inte sett på omvärlden?
Ja det är frågor de får ställa sig själva. Det är så dags nu när de är på väg mot avgrunden.
Att lyssna, läsa av och använda känselsprötena är väl inget som kännetecknat den amerikanska bilindustrin som jag ser på den bakåt genom åren. Utan buller och bång, plåt och plast har gällt.
Barack Obama, vill få denna industri att lägga om till utvecklandet av miljövänligare bilar, frågan är om han hinner, det olyckliga i denna gråa kråksång är att han inte installeras förrän den 20 januari och då kan the big three already be down and out.
Om nu inte kongressen lägger 25 miljarder av skattepengar på deras bord, biljättarna har dyrt försäkrat att full öppenhet/transparens skall visas gentemot skattebetalarna och varje cent skall redovisas.
Gudarna vet om man törs lita på det heller, de tre VD:arna kom alla i var sitt privata jetplan till Washington från Detroit för att be om pengar, som en reporter sa "Det är som att komma till soppkökskön i hög hatt och frack", ja man hajar liknelsen även om den är omvänd på nåt sätt.
En sak är säker Volvo och Saab känner nog också oro inte bara över sin egen akuta kris utan att nu även huvudägarna hotar att go belly up.
Puh...det här var jobbigt att skriva.

Inga kommentarer: