Summa sidvisningar

fredag, november 14, 2008

150 miljoner ölburkar

Varje år. Ja varje år fraktas 150 000 000 ölburkar från våra svenska bryggerier till tyska gränsbutiker som ligger som ett pärlband vid Östersjöns stränder i norra Tyskland, för att sedan fraktas hem igen - och där konsumeras.
150 000 000 burkar öl!
Med långtradare ner, med privata släp hem!!!
Vem tjänar på det? Miljön? Det svenska skatteverket? Kanske bilindustrin och transportbolagen förstås. Men vem annars. De privatpersoner som kör fram och tillbaka till Tyskland tar dyrbar tid från familj, vänner och intressen hemmavid.
Varför får detta vansinne fortsätta?
150 000 000 burkar med öl konsumeras utöver de som redan köps och även de dricks här hemma. Marknaden är global och vill man ur folkhälsosynpunkt få bukt med alkoholproblematiken, att få folk att dricka mindre, ja då får man kliva ut ur EU, upprätta gräns- och tullkontroller som i forna DDR. Eller varför inte bygga murar, minera Östersjön och utöka den flygande Kustbevakningen med flera dussin Dash-maskiner.
Tyskland lär inte frivilligt höja sin alkoholskatt, inte heller Danmark.
Där sitter Sverige på pottan.
Sänk skatten på öl i Sverige, kliv ut ur skranket, lyft huvudet ur sanden, inse vad som pågår, folk dricker även om vi försöker inbilla oss något annat.
Genom att sänka vår alkoholskatt ganska dramatiskt, kommer mer öl att säljas här hemma.
Vi har Systembolaget som kontrollerar åldern på de som handlar. Vi slipper storsmugglarna som säljer till ungdomar, de förlorar sin marknad om vi harmoniserar våra priser och skatter.
150 000 000 burkar öl!
Man bli snurrig av mindre när man tänker på vilka mängder det handlar om.




Inga kommentarer: