Summa sidvisningar

söndag, november 16, 2008

Te Punga o Te Waka a Maui

Te Punga o Te Waka a Maui, är det ursprungliga maoriska namnet på Stewart Island som ligger söder om Sydön i Nya Zeeland.
Här ser vi en soluppgång i Ringaringa.
Ett rikt fågelliv och fina fiskevatten kännetecknar denna ö.
Ön namngavs av den förste västerlänning, William Stewart, som kom seglande på "Pegasus" år 1809 på väg från Port Jackson i Australien.
Men det var ingen upptäcktsfärd han och hans besättning var ute på, det var en säljaktsexpedition. Öns största hamn heter idag Pegasus.
För den som undrar vad det maoriska namnet betyder, så kommer det från den maoriska mytologin och betyder det "Mauis kanots ankarsten" eller The Anchor Stone of Maui´s Canoe. 
Legenden förtäljer att just ankarstenen spelade en viktig, rent av avgörande roll, när Maui och hans besättning gjorde fast sin kanot (Sydön på Nya Zeeland) för att fånga den stora fisken (Nordön på Nya Zeeland).
Vilken fantastisk berättelse, plocka fram en världskarta och titta och tänk själv. 
Så otroligt fängslande och fantasieggande det måste ha varit för barn och vuxna förr i tiden att få höra dessa historier berättas för att de sedan skulle föra dem vidare till nästa generation. Vilken andlig frihet.
Dessa mytologiska berättelser är så befriande att läsa och sjunka in i, de bjuder på fantasi och faktaflykter i vår tid av sekunder, precision och ständiga uppdateringar. 

Inga kommentarer: