Summa sidvisningar

torsdag, november 13, 2008

Den abstrakta verkligheten.

Jag tycker det är ganska småtrevligt att reta ögat och fantasin.
Plocka och leta lite i lagret där uppe i våra hjärnor.
För här påstår jag indirekt att detta är en jättemålning av Gerhard Richter eller någon annan abstrakt nutida målare. Och du nickar instämmande och rynkar ögonbrynen - fan man ser ju inte va´de är för´nåt. Hmm, du har kanske inte hittat något liknande i ditt lager där uppe.
Det är helt OK, det obekanta och nya vållar ofta den reaktionen hos många av oss. Allt nytt är nästan besvärligt eller mindre enkelt att hantera än det redan kända om vi skall vara ärliga.
Nu tänker inte jag gå likt katten runt het gröt längre.
Denna abstrakta bild är i högsta grad verklig och ytterst föreställande. Det är en del av en båtbotten, båten ligger precis nedanför oss vid Nyckelsjöns strand, nu uppdragen och vänd med undersidan uppåt inför den stundande vintern.
Ganska enkelt det här med att lura ögat och det vi registrerat och lagrat i vår hjärna genom alla år, ett liv. Det här bilden har vi ju alla sett men aldrig tagit in. Lilla röda stugan vid sjön med svenska flaggan mot blå himmel har vi däremot lärt oss, mer än väl och lagrat där uppe. En anledning att de allra flesta av oss då tycker om det vi ser.
Titta också på inlägget under, från Nordkorea, aldrig har vi sett en stor samling mänskor uppträda på det sättet?
Ovant, omtumlande men så fascinerande. Också en samtidigt både föreställande och abstrakt bild av en absurd och overklig verklighet.
Foto: Olle Q. 2 okt 2008.

Inga kommentarer: