Summa sidvisningar

onsdag, november 19, 2008

Debby blev 42 år.

I dagens nummer av Winnipeg Free Press är huvudnyheten att isbjörnen Debby är död.
Rubriken lyder "Personalen på djurparken sörjer Debbys bortgång."
Winnipeg är ingen landsortshåla, det är en stad på cirkus 700 000 innevånare i provinsen Manitoba i Kanada. Manitoba är större än vad Sverige är till ytan.
Vi snackar inte om småpotatis här, utan en djup sorg bland alla människor, vuxna och barn som lärt känna Debby under de 41 år hon haft sin plats på jorden i Assiniboine Park Zoo.
Man beräknar att 18 miljon besökare har sett Debby och hon blev utan tvekan det mest kända djuret på detta zoo.
I måndags fick Debby dödshjälp efter ha fått cirkulationsproblem som sedan ledde till att viktiga organ slutade fungera i hennes kropp. I somras drabbades hon av en serie strokes, men höll alltså ut till nu.
Så sent som för en vecka sedan rapporterades hon som pigg och alert.
Debby blev i Guinness World Records 2008 inlagd som världens äldsta isbjörn , då 41 år gammal.
Djurparken skall nu bygga om isbjörnsanläggningen för att möta de krav som provinsen Manitoba har ställt.
Manitoba betraktas som världens isbjörns centrum, med rätta. Det enorma Hudson Bay är fyllt med isbjörnar och speciellt då i den sydvästra delen som sträcker sig in i Manitoba. Femtitalet mil norr om Winnipeg ligger Fort Churchill, känt för sina isbjörnar, som strövar mer eller mindre fritt men inte helt ofarligt för befolkningen. Liknande Svalbard, är folk här beväpnade och måste tänka sig för.
För några år sedan blev en finländsk invandrad lite överförfriskad man dödad, utanför en hamburgerrestaurang, av en isbjörn. Han hade släppt sin skärpa och tagit sin halvätna burgare med sig ut, vilket innebar att doften av köttet spred sig och lockade till sig isbjörnen.
En berättelse som då gick runt i världspressen.
På lördags hålls en minnesceremoni för Debby i parkens Animal Tracks Cafe.
Blommor och kransar är isbjörnsanläggningen redan fylld av, vill du donera pengar så varsågod, kontakta Zoological Society of Manitoba, 54 Zoo Dr, Winnipeg R3P 2N8.

R I P Debby

Bilden togs av Boris Minchevic, Winnipeg Free Press 1999.

Inga kommentarer: