Skriver om det jag känner för, intresserar mig för och vill föra till torgs med en stilla förhoppning att få en reaktion. Writing about whatever crosses my mind, what interests and concerns me. With the slight hope of getting a response.
Summa sidvisningar
onsdag, oktober 10, 2012
Aurora Australis - sydskenet
Vi har norrskenet, då är det lätt att tro att det bara är vi som har detta fenomen och att det inte finns en motsvarighet på södra halvklotet.
Typiskt oss som bor här uppe, vi ser ner på allt där nere.
Men vi har som (nästan) alltid fel, de har visst ett norrsken, som de stolt nog kallar sydsken.
Aurora Australis på södra halvklotet, här uppe heter det Aurora Borealis.
Sydskenet är lika vanligt och spektakulärt som norrskenet.
Men liksom här uppe, är de få förunnat att få se det. De allra sydligaste delarna av Chile, Argentina, Nya Zeeland, Australien (Tasmanien) plus en radda med glest befolkade och blåsiga öar i Sydatlanten och södra Stilla havet kan njuta av sydskenet.
Hur de uppstår?.
Ja fråga den som vet, men så pass mycket hum har jag att skenen uppstår när elektroner som är extra energirika från rymden faller in mot jordatmosfärens övre del.
Har solen ökad aktivitet och magnetstormar härjar då vidgas området som kan se skenen ( ex mellan- och sydsverige.)
Och som här ovan, när de boende på Tasmanien, ön strax söder om sydöstra hörnet av Australien, fick uppleva något alldeles extra en natt.
Så vi här uppe i norr borde inte skrävla så mycket om vårt norrsken, när chilenaren eller nyzeeländaren också kan slå sig för bröstet med sina sydsken.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar