Summa sidvisningar

måndag, oktober 15, 2012

The Black Spitfire




Denna synnerligen vackra och unika Spitfire ses här i de israeliska flygvapnets märkning.
Det enda flygplan som aldrig under sin tjänstgöring i Israel kamouflagemålades.
Gick även under namnet "Ezers Spitfire", Ezer Weizman som utöver att vara pilot också nådde titeln som Israels försvarsminister och även Israels president år 1993.

I maj 1945 flögs den från England till Tjeckoslovakien och såldes därifrån till Israel år 1948. En grundlig genomgång innan den fraktades med tåg och båt till Haifa, dit den kom i november 1949.
I Israel plockades delar från andra Spitfires till detta speciella bygge, oftast med mycket stor noggrannhet och med syftet att förbättra stabilitet och manöverduglighet.

1943 i England fick Ezer Weizman möjligheten att bli pilot, han anslöt sig till RAF och fick sin träning i Rhodesia. En av instruktörerna där hade en svart Spitfire, som han under stridsövningar i luften använde i sina "påhopp" på eleverna, detta gjorde så stora intryck på Ezer Weizman att han när han skulle flyga en Spitfire, väl tillbaka i Israel igen, så skulle den vara svartmålad.
Och det blev den.
De röda dekorerna längs kroppen och på stjärtfenan var kännetecknen för den berömda 101 skvadronen i Israel Air Force.
Visst är hon vacker, klassisk och tuff, den gamla 57-an.

Idag 63 år efter sin ankomst kan man fortfarande se Spitfires under uppvisningar i Israel, de kallas inte för inte utan orsak "the Queen of the skies."

1 kommentar:

Vedderism sa...

Vackert flygplan! Jag hade faktiskt ingen aning om att det här flygplanet fanns,jag kände inte heller till historien rörande planet. Tack! Jag bygger IAF-plan i skala 1/72 för närvarande så det här kommer definitivt finnas med i samlingen.