Summa sidvisningar

lördag, oktober 20, 2012

Sossusvlei, Namibia




Vad är Namibia känt för? Jo kanske framför allt dessa sanddynor, bland de största i världen.
De tornar upp sig runt en gryta av salt och lera, en gryta utan utlopp som bildades sedan en uttorkad flod upphört (nästan) att förse den med vatten.
Soussusvlei är den största av flera stora sanddynor i denna del av Namibia, närmsta granne är Dead Vlei. Sanddynorna ligger på ett imponerande 32 000 kvm stort område, den högsta sanddynan kallas Big Daddy och är 380 meter hög.
Ett steg fram och två bakåt är vad som gäller om skall klättra upp, krävande och tidsödande, vissa tider på året är det dessutom olidlig varmt. Helst skall man gå upp med solen och se de belysta dynorna, med sina mörka skuggor, vill man sedan försöka ta sig upp en bit är även tidig morgon den bästa tiden.

Vlei betyder egentligen utan återvändo, dead end och soussus är på engelska marsh d v s träsk på svenska, träsk säger du? Jo det finns underjordiska träsk, fuktig mark som fått en dos när regnet någon gång per år fyller floderna Kiochab och Kuiseb.

Åker du till Namibia, glöm inte att boka en en natt i närheten av dessa dynor, gå upp tidigt, ta med kameran och upplev något alldeles extra.
Sossusvlei är namnet.

1 kommentar:

Angelika sa...

Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)