Summa sidvisningar

onsdag, oktober 03, 2012

Jan Myrdal och sanningen.


I går kväll gick ett minnesvärt program - minst sagt.
SVT:s Min sanning med Cecilia Bodström som intervjuare, i intervjustolen satt ingen mindre än Jan Myrdal, en synnerligen omstridd person, med hög svansföring och en oförmåga att erkänna egna brister och felbedömningar.
Jag pratar nu om honom som politisk person, inte hans familjeförhållanden, privata affärer, erotiska liv eller annat som rör hans vardagliga leverne.
När Jan Myrdal stod på tribunerna och vandrade i demonstrationstågen var det högtidliga stunder, hans ställningstagande i konflikter och för folk som utsattes för övergrepp var säkerligen ärliga och grundade på hans ideologiska grund.
Vi var många som delade mycket av hans syn på dåtidens omvärld.

Men han har inte gjort upp med Kambodja. Igår svettades han, skruvade han på sig och fumlade efter ord när Cecilia Bodström under närmare tjugo minuter pressade honom på frågor om folkmordet i Kambodja och hans stöd till en av historiens värsta mördarregimer.
Som han fortfarande inte tar avstånd ifrån!!!
Fortfarande inte tar avstånd ifrån, ja ni läser rätt.
"...det är möjligt att det var blodigt..."
"....jag har själv inte sett det, då jag nekades inresetillstånd..."
och många fler undanflykter gjorde Jan Myrdal, i mina ögon, till en ynklig liten darrande stackare som inte vågar erkänna att haft fel.
Inte ens alla vittnesmål och dokument, för att inte tala om de berg av dödskallar som finns vid utrotningslägren, har förmått Jan Myrdal att ändra ståndpunkt om att Pol Pot och hans regim var inne på fullkomligt galen väg.
Jan Myrdal, du var där 1974 och såg inget, det kan jag acceptera, du visades bara det som var bra och blivit bättre (om det nu är möjligt?).
Sedan försökte du resa in 1979 för att med egna ögon se landet efter att vietnameserna invaderat och kastat ut Pol Pot, men då fick du stopp vid gränsen.
Och det kan jag också acceptera.

Men inte att du fortfarande t o m hävdar att det varit "bättre idag med Pol Pot vid makten..."
Hur kan du hävda det?
Här utrotades alla som inte hade valkar i händerna, de som bar glasögon, de som talade andra språk, de som ansågs som intellektuella - alla.
För att nå ett "socialistiskt paradis."

Käre Jan Myrdal, du vise man, med retorikens tunga, författarens penna och idéernas hjärna, hur kan du fortfarande hävda att Pol Pot gjorde något bra?
Du vet, lika väl som jag att han stod till axlarna i torterade medmänniskors blod.



2 kommentarer:

Anonym sa...

1978.
Inte 1974.
Och förutom den politiska
har Myrdal flera "offentliga"
identiteter: bl.a. som författare, filmare och Strindbergsforskare.

John Sigurdsson sa...

Håller med. Och jag tycker inte att en förintelseförnekare hör hemma i finsofforna på SVT.

Vad kan vi förvänta oss att få se och höra i fortsättningen på SVT nu när standarden är satt?: Någon sitta i finsoffan och förklara att folkmorden på judar aldrig ägt rum och att Tyskarna hade minnsann gått en lysande framtid tillmötes om Hitler hade fått vara deras ledare i några årtionden till?