Summa sidvisningar

torsdag, december 19, 2013

Gripen NG - ett riktigt surt äpple för Frankrike...



Att USA:s reaktion på Brasiliens beslut att beställa 36 Gripen NG skulle bli bittert, ja till och med nedlåtande (för SAAB), var väl förväntat. Det blev ändå mildare än vad man kunnat tro.

Men att Frankrike verkligen visar sura miner och attityder, som är att placeras i kategorin Dåliga-Förlorare, var inte lika fullt väntat. 
Trots att deras president Hollande var i Brasilien för bara en dryg vecka sedan i ett försök att få brasilianarna att fatta ett franskt köp-beslut, så fick Frankrike redan några dagar efter Hollandes besök, beskedet att deras Dassault var ute ur räkningen, den var för dyr lät motiveringen, i dagens SvD redogörs det tydligt och klart varför Frankrike surnat till.
Inte nog med att amerikanska Boeing petade bort dom, men att det sketna svenska SAAB-alternativet Gripen NG skulle ro hem ordern blev bara för mycket.
Fransmännens "anklagelser" att Gripen har icke-svensk motor tycks svida. En tredje part som förser flygplanet med inte bara motor utan många andra vitala delar, det är inget som Dassault skulle göra.
Bullshit Dassault, redovisa vad ni har för delar i era plan och kom sedan inte och kasta skit på andra.

Här hemma försöker media, i sin illa dolda glädje, ändå balansera det hela på traditionellt "vi-skall-inte-tro-att-vi-är-något"-manér. 
Man säger bl a visselblåsaren Edward Snowden indirekt hjälpte oss!! Eller att drottning Silvia, med sin brasilisanska bakgrund, underlättat för oss!!
Kan vi inte för en gångs skull bara ta emot beskedet att Brasiliens flygvapen har gjort sina utvärderingar och vägt anbud mot anbud, tittat på sina egna behov för att sedan komma fram till beslutet att SAAB Gripen NG skulle bli det bästa valet för deras specifika behov.
Detta alldeles oavsett Snowden eller Silvia.

Läs detta.
SAAB fick i veckan en order från det Svenska flygvapnet på 60 Jas Gripen och ett avtal med Airbus att leverera delar av vingarna till deras nya storsäljare A350-1000XWB, redan idag är de leverantörer av liknande delar till Superjumbon A380. Och som om detta inte var nog, amerikanska Boeing och Saab skall utveckla ett nytt skolflygplan för det amerikanska flygvapnet, här talas det om 360 flygplan, också ett besked som kom i december.

Detta är bra för Sverige som teknik-nation, självförtroendet är viktigt, liksom möjligheterna att locka utländska tekniker och ingenjörer till ett företag och ett land som har på fötterna för decennier framöver.

Aha?... 
...alla som tycker att vår försvarsindustri skulle avrustas för gott, betänk följande. Genom det kunnande som nu får en chans att stanna i vårt land, så kan mängder av spin-off effekter komma vårt civila samhället till glädje.
Inte minst inom energiområdet. För oljan sinar i Norge och Danmark och världen över. 
Vi behöver motiverade forskare, ingenjörer och tekniker inom alla områden som berör våra liv under årtionden framöver. 

Inga kommentarer: