Summa sidvisningar

tisdag, december 10, 2013

Manchester Uniteds alla supportrar, ni måste lära er att förlora.


Sällan eller rättare sagt aldrig har jag sett så många domedagsprofetior, undergångstoner eller självförnekelser från sk fans florera i svenska press - och det är säkerligen hundra gånger värre i brittiska media.
En kenyan tog livet av sig genom att hoppa från ett höghus.
Varför?
Jo, en engelsk fotbollsklubb har förlorat två hemmamatcher i rad, dessutom inom en fyra dagars-period.

Vad är det för märkvärdigt med det då?
Jovisst, tråkigt för de trogna, men det tillhör väl sporten att ett lag vinner medan det andra förlorar om det nu inte blir oavgjort.
Det gäller denna klubb liksom alla andra klubbar inom lagidrotterna, ända ner till sista laget i den lägsta divisionen i Närke, Tibet eller Tchad.

Men i Manchester Uniteds fall är det annorlunda, där kastar sig s k fans över lagledning och tränare när det går emot lite mer än vanligt. Det osar katt i bloggar, debattartiklar på sportsidorna, i supportersidornas inlägg, hos experter och fotbollsprofeter.
I stället för att stötta, krama om varandra och komma med goda råd eller bara genom att hålla käften, som supportrar i alla andra klubbar gör.

Men icke de troende, ofta handlar det om bortskämda medgångssupportrar, som fått sin bekräftelse att de valt rätt lag och nu plötsligt ifrågasätts det valet, deras känslor och lojalitet sätts på prov.
Är de riktiga fans som följer sin klubb i med- och motgång, eller är de bara sådana-som-flyter-på-medgångsvågen?
Självfallet finns det både och i denna klubb, så väl som i alla andra. Ärligt talat tror jag den stora majoriteten behåller MUFC i sina hjärtan.

För ingen kan säga något annat än att Manchester United varit, utan konkurrens, det mest särklassiska laget i England under den senaste tjugoårsperioden, vilket gett dem supportrar över hela världen.
Tjugo ligatitlar, elva cupvinster, tre Europacupvinster mm mm säger allt.
Kontinuiteten med Alex Idisslaren Ferguson vid rodret var lyckad och framgångsrik, han följde laget helt enkelt tills det började sakta in och dala i förmåga.
Nu när laget ligger tio-elva någonting, börjar man prata om att föra upp åtta spelare på transferlistorna, det skulle man ha gjort tidigare, man borde ha varsamt men klokt bytt ut de gamla trotjänarna mot nya yngre förmågor istället för att köpa enstaka spektakulära spelar som bara höjde medelåldern.
Hade man gjort ett varsamt generationsskifte under en period av tre - fem år, hade laget även då råkat ut för förluster och färre titlar, men fansen hade då förstått och varit med på noterna.
Nu får den nya tränaren David Moyes all kritik och hans avgång krävs av nästan alla som skriver på nätet och samtidigt förklarar sig vara anhängare av Manchester United.
Vad tror ni det skulle leda till att kicka Moyes som knappt börjat, kära supportrar?
Knappast något bättre för stunden. Tvärtom. Turmoil.

För Manchester United-supportrar gäller bara två saker, 1) att lära sig accepterar att det krävs två lag för att det skall bli en match och 2) att lära sig att förlora och hänga med i mer eller mindre djupa svackor.

För oss andra, som aldrig sett Man U som annat än ett bra lag, gäller samma villkor, vi har och kommer att få följa våra lag i framgångens ljus och ner i motgångens källarvalv.

Inga kommentarer: