Summa sidvisningar

söndag, februari 03, 2013

Manliga ideal månne?



Två av våra absolut mest populära TV-personligheter är Leif GW Persson och Plura Jonsson.
GW i sitt populära SvT-program Veckans Brott och Plura i TV3 med Pluras Kök men med betydligt färre tittare.

Bägge är män, bägge är, tämligen, till åren komna, bägge är kraftigt överviktiga. Lite råbarkade och lurviga.

Leif, sittandes vilande mot sin käpp i direktsändning efter direktsändning, är muttrig, klurig, skarpsint, analytisk och språkligt en ekvilibrist. Har glimten i ögat. Han är sig själv och struntar i stort sett vad andra tycker om honom - tycks det.

Plura snurrar runt i ett kök i något som kallas ett matlagningsprogram, Pluras kök, men som mer är en soppa av skålande, drickande, rökande och långa outhärliga reklamavbrott.
Men han har en stor portion humor, stort hjärta, mycken värme och en generositet mot vänner och gäster som imponerar. Inte så muttrig. Språket är vårdat. Men även han struntar i hur han ser ut, vad folk tycker och tänker om honom - tycks det.

Det är kanske det som gör dessa båda herrar så populära - just det att de är sig själva och inte är en förväntad fasad av senaste trender inom hårvård, klädstil och uppträdande.
DN:s Magdalena Ribbing har förmodligen synpunkter.
Herrarnas kroppsformer inverkar inte heller i negativ riktning vad jag har förstått, för mig är det inga problem, men många andra ser mer, eller enbart, till yta än innehåll, samma kategori som ofta hör av sig och vädrar sina åsikter om hur andra borde vara och uppträda utan egen självrannsakan.

Om man nu kort, bara kort, ställer följande fråga;
Hur skulle folk i gemen, press, media och tyckare von oben, tycka om vi hade ett par kvinnliga programledare i ungefär samma åldersgrupp, med samma fryntliga kroppsformer och mindre nogräknad klädstil?
Skulle den klädsamma tystnaden kring deras yttre vara lika kompakt som när det gäller GW och Plura?
Skulle vi även acceptera dem bara för att de var sig själva och struntade i andras tyckande?

Bäst, och för ordningens skull, att säga att visst finns det fler populära kvinnliga programledare, men de hamnar inte i denna tyngre, lite mer råbarkade kategorin.

Frågan är ställd.




Inga kommentarer: