Summa sidvisningar

måndag, februari 25, 2013

Citrusdal, Sydafrika



För de som inte tror att det finns snö i Sydafrika, kommer här ett av många bevis på motsatsen, det är klart som korvspad att snön lägger sig på de höga topparna här som annorstädes på den stora afrikanska kontinenten. 
Just det som syns här är Sneeukop, på höjderna av bergsområdet med det välklingande namnet  Cederberg.

I det här området Citrusdal som ligger i the Oliphants River Valley, är jordbruk huvudnäringen och det odlas citrusfrukter i rymd och kubik, mest apelsiner.
Dalarna är också ytterst lämpliga för vinodling, liksom stora delar i Western Cape såväl öster som väster om Citrusdal. 
Den här delen av Provinsen Western Cape ligger ca 16 svenska mil norr om Kapstaden. Själva Citrusdal har cirka 5 000 innevånare, i trakterna ligger också några naturliga varmvattenskällor.
Staden grundades 1916, men först 1957 fick man sin första stadsförvaltning att träda i aktion för stadens bästa.

Eftersom detta är Sydafrika kan det kanske vara intressant att veta att 73%, alltså nästa tre-fjärdedelar av innevånarna beskriver sig själva som färgade, 21% som vita och 6% som svarta.
Språket är naturligtvis afrikaans, en slags sydafrikansk holländska som pratas som förstaspråk av närmare 95%, bara 1% har engelskan som förstaspråk. 

Skörde- och vinfestival måste naturligtvis hållas årligen, förra året var det full rulle i Citrusberg den 1 september, i slutet av vinterårstiden. 
Citrusdal Food & Wine Festival låter väl smarrigt?
Läs lite på bilden ovan så ser ni vad som bjöds tillresta Kapstadsbor och andra ex från Stellenbosch, Paternoster, Bitterfontein, Ebenhaeser, Jocobsbaai, Kalbaskraal, Koeknenaap, Lutzville, Piketberg, Vredendal, Darling, Yzerfontein, Goederwacht med flera orter i Mooreesburg.

Snyggt jobbat lilla Citrusdal.



Inga kommentarer: