Summa sidvisningar

måndag, maj 10, 2010

Marknaden och kossorna.

Som av en slump, eller så var det beräknad tajming, så släpptes Arnes kossor och EU:s stabiliseringspaket samtidigt i morse.
Kossorna kom ut som skjutna ur en kanon, hoppandes, skuttandes, råmandes och glädjen att slippa innelivet visade inga gränser.
Marknaden släpptes ut på nytt färskt bete, nya snabba hoppiga klipp, med ett råmande media i släptåg. Greklandsoron "är över" och risken för att Spanien och Portugal skulle drabbas har nu balanserats av paketet.
Man må säga och tycka vad man vill om marknaden - med massor av brister, men inget annat samhällsbärande system har visat sig bättre.
Visst finns där likheter - flockmentaliteten, flykten, glädjen, "följa-John", oron, sekundbeslut, nyser-en-blir-alla-förkylda.
Intressanta fenomen som jag personligen gläds åt i bägge fallen, för vem hade velat se korna instängda under sommardelen, vem skulle vilja se euron krascha och Grekland gå bankrupt?
Ingen hoppas jag.
Ingen gagnas av andras lidande och olycka, möjligtvis grupper längst ut på politikens ytterkanter, vars enda möjlighet att nå fram till gemene man är genom just kaos, oro och destruktiv anarkism.
Ingen gagnas heller av kossors instängdhet, inte vi mjölkproduktsberoende människor i alla fall.
Leve kossorna - leve marknaden.

Inga kommentarer: