Summa sidvisningar

torsdag, maj 06, 2010

Ett minne - Minneskyrkan i Berlin.

Kaiser Wilhelm I Gedächtniskirche såg ut så här, då knappa 10 år gammal på ett foto från runt 1900, kyrkan byggdes åren 1891-1895, till minne av Kaiser Wilhelm I.
Efter dåtida mått, nådde kyrkan högre än de flesta andra byggnader i Berlin - 113 meter.

Under andra världskrigets andra fas, närmare bestämt den 23 december 1943 bombades kyrkan och förstördes till stora delar och har sedan dess bevarats som en ruin, besökt av tusentals turister dagligen.

Som genom ett mirakel räddades delar av det vackra mosaiktaket, restaurerat och lappat, men i sin prakt väldigt vackert att skåda upp mot.

I en del av kyrkan finns minnes-skärmar med bilder från åren före, under och efter det senaste världskriget. Bilder som berör. Berlinarna i gemen kunde knappast beskyllas för att Hitler rullade in i Polen och därmed startade det andra världskriget.
De fick lida svårt även de, något som känns när man står här inne i den "ihåliga tanden" som kyrkan kallas i folkmun.

Arkitekten Egon Eiermann skapade den nya moderna kyrkan intill, i skarp kontrast till den gamla. Han gjorde det tidigt, den stod klar 1961.
Den har också fått smeknamn "puderdosan" och "läppstiftet". Bägge dessa kyrkor fylls dagligen av turister, den har dessutom placerats som nummer åtta bland världens mest unika kyrkor, för sin åtta-kantiga form. Det blå ljuset är verkligen kännbart in i själen.

Här syns orgelläktaren och en del av alla tusentals kvadratiska små fönster, med infattade glas, varje ruta med sin egen "mosaikutforming".
Här inte sänker sig, som sagts, en frid och ett lugn, en rofylld stund, med den bullrande storstadens alla ljud utestängda. Vi tände ett ljus för alla de civila och soldater som omkom i denna stad under kriget.

Kommer du till Berlin, besök Minneskyrkan och minns.
De som i denna stad, för tidigt i livet slutade sina dagar i skräck och förtvivlan, är värda det.

Foto: Olle Q @

Inga kommentarer: