Summa sidvisningar

torsdag, mars 19, 2009

Koo Wee Rup

Koo Wee Rup är Bunurong-aboriginska för "plenty of blackfish", ungefär många svartfiskar.
Den lilla staden med ca 2.800 innevånare ligger lite drygt 60 km sydväst om Melbourne i delstaten Victoria, Australien.
Hela området där nu Koo Wee Rup ligger var från början sumpmark, men under 1880-talet när Great Southern Railway drogs fram här byggdes broar, det dikades ut, en kanal byggdes och man bestämde sig för att dränera delar av de stora sumpområdena.
Men två svåra översvämningar åren 1891 och 1893 försenade "återtagandet" av land.
Nya immigranter, främst från Holland och Italien erbjöds land och möjligheterna att odla marken. De lyckades, för idag är det ett mycket bördigt och rikt område med rotfrukt- och grönsaksodlingar. Fram till för några år sedan hade man en begivenhet här som kallades Potatisfestivalen, men potatisens betydelse har minskat och festivalen fick vika ner sig för bl a sparris. Precis som närbelägna Lang Land (se inlägg nedan) ligger Koo Wee Rup i Australiens största sparrisodlings distrikt. Här kan den som vill få en guidad tur under säsongen september till februari för att se och höra berättelsen om sparrisens förträffligheter.
Som sagt det finns delar av den ursprungliga sumpmarken kvar, i ett utsiktstorn kan man beskåda den.
Koo Wee Rup har ett Australian Rules fotbollslag, två skolor och ett gymnasium, ligger intill South Gippsland Highway, nära järnvägen och nära till storstaden Melbourne med sina 3,5 miljoner innevånare.
Har jag varit i Koo Wee Rup, svaret är ja.

Inga kommentarer: