Summa sidvisningar

fredag, mars 20, 2009

Kanadagåsen i Wawa.

På åkrarna utanför vårat hus ner mot sjön, betar, vaggar, sjunger och flyger hundratals och åter hundratals kanadagäss och grågäss, med ett övertag för grågässen, i antal räknat.
De äter upp sig, samlar energi för vidare färd till sina häckningsplatser.

En jättelik kanadagås möter man om man kommer Trans Canada Highway 17 norröver från Sault St. Marie mot Marathon i Ontario, då har man färdats 20 mil längs Lake Superiors ( Stora sjöns) östra strand, med, på höger sida en näst intill obeskrivbart vacker natur, vattenfall, skogar, berg och den vida öppna horisonten ut över sjön, där vatten och himmel möts, hela tiden på vänster sida.
I Chinookindianernas nationer här uppe ligger Wawa, och den jättelika gåsen är symbolen för alla på highway 17, att nu är Wawa nära, den lilla staden på cirka 5.000 ligger på en avstickare från väg 17, men gåsen lockar in folk till en bit mat och kanske en titt på det magnifika Magpie waterfalls (Skatfallet) i Michopicoten River.
Ytterligare en bit bort ligger Hawk Junction, med en bar som jag minns med stampat jordgolv, skogshuggare i rutiga skjortor och gott Labatt´s Blue öl.
Något mer än baren, en bensinstation och en korsning var det nog inte Hawk Junction kunde bjuda på, men minnesvärt var det. Jo, ett motell, där jag övernattade, det blev osäkert att köra tillbaka till Michopicoten nere vid Stora sjön, efter alla öl och oförglömliga samtal med öppenhjärtiga kanadensare. I Michopicoten jag hade min bas för några dygn.
Sedan bil till Sault St Marie och flyg tillbaka till Toronto.
Wawa va´namnet.

Inga kommentarer: