Summa sidvisningar

måndag, mars 09, 2009

Nästa Kerguleanöarna

Detta är "huvudstaden" Port aux Francais på Iles Kerguelen i södra Indiska oceanen. Verkar det inbjudande för ett besök? Nja, dels är det en hårdvaluta som gäller här, nämligen euron.
Och sedan har vi klimatet, ögruppen ligger i the raoring forties, det är blåsigt, ständigt blåsigt, regn och snö och årets medeltemperatur kanske håller många borta : 7,9C, plus.
Ögruppen har många glaciärer och har därför som nämnts ett kallt klimat.
Huvudön heter Grand Terre och omges av nästan 300 mindre öar.
Från öarna är det ungefär lika långt till Sydafrika, som Australien och Antarktis. Det kallas Franskt översjöiskt territorium och har tillhört Frankrike sedan 1772. Ögruppen är 7215 km2 stor, dvs lika stort som Uppsala län, det är lätt att förledas att tro att den skulle vara mindre, så okänd som ögruppen är. Högsta berget heter Mont Ross och når 1850 möh.
Ön nämndes i samband med Volvo Ocean Race tidigare, då man seglade en etapp från Kapstaden till Fremantle, men i år går VOR längre norröver.
Kergulean är idag en fransk forskningsstation med runt 40 innevånare över vintern och ca 100 under sommarhalvåret. Bäst att tillägga är att det inte finns någon inhemsk befolkning. Sedan sextiotalet skjuts det regelbundet upp forskningsraketer i atmosfären.
Tidigare skeppskatter har landstigit, förökat och spritt sig, de lever på fåglar. Likaså finns en ganska stor grupp får, som blivit kvar från tider som svunnit.

2 kommentarer:

John Ekman sa...

Går det att åka dit som turist?

Olle Qvennerstedt sa...

Ja, kan man komma med ett fartyg som för dit forskare så går det säkert, hur man sedan skall bo och äta, sysselsätta sig, för att om några månader ta sig tillbaka till ex Sydafrika, kan jag tyvärr inte svara på.