Summa sidvisningar

söndag, mars 29, 2009

Pile O´Bones, Saskatchewan.

Runt 1880 då denna bild togs var staplarna, ja högarna av buffelben fortfarande både långa och höga. Platsen där dessa ben samlades kallades fram till 1862 för Benhögen, Pile O´Bones. Järnvägen drogs fram här och ett samhälle började växa fram. För att blidka den engelska överhögheten så byttes Pile of Bones mot det mer royalistiskt klingande Regina (drottning på latin). England förvärvade hela Saskatchewan år 1869, men redan året därpå blev det Canada men som en del av Northwest Territories. Sask. blev egen självstyrande provins i den federala nationen Canada år 1905.
Idag ser Regina i Saskatchewan ut så här, huvudstad i den jättelika provinsen som är näst intill dubbelt så stor som hela vårt land- Sverige!!!


Regina är centrum för handel, framför allt det jordbruksrika slättlandskapet förser järnvägsknuten med vete, två tredjedelar av Kanadas totala produktion, dessutom oljeväxter som raps, plus havre och korn. Boskapsskötseln är också viktig för området.
Den adminstrativa centralorten i Saskatchewan fick sitt universitet grundat 1974.
Här syns de ofantliga slätterna runt Regina, lite längre norr ut finns naturgas, olja, uran och stora tillgångar på pottaska, kanske de största i hela världen.
Utöver den ursprungliga befolkningen med majoriteten från First Nation- och Mestis indianer är faktiskt de flesta europeiska invandrarna från Tyskland, följda av England, Skottland, Irland, Ukrania, Frankrike, Polen och Norge!!!
Men även svenskarna har hittat hit, det finns en stad som heter Stockholm, den återkommer jag till.
Stadens enda sport med nationella mått mätt är Saskatchewan Roughriders som spelar en form av amerikansk fotboll men i Canadian Football League.
Kalla vintrar, rekordet är -49,9C är 1880 och sommarna varma, med plus 43,0C under fyrtitalet som högst uppmätta.

Saskatchewan är cree-språk. Kommer från Kisiskatchewani sipi (den mycket snabbt flytande floden), dvs Saskatchewan River.
Största stad i Sask. (officiell förkortning SK) är inte Regina utan Saskatoon, vid Saskatchewan River med ca 250.000 innevånare mot Reginas ca 200.000. Hela provinsen har ca 1 miljon innevånare.

Till sist, kanske bra att de inte behöll sitt ursprungliga namn på Regina, då hade vi ständigt påmints om hur ytterst nära vi invandrande européer var att utrota den nordamerikanska buffeln.

Inga kommentarer: