Summa sidvisningar

tisdag, mars 31, 2009

Vi är inte ett dugg bättre...

...än de vi hela tiden rackar ner på i totalitärt styrda länder, inte om vi får tro de rapporter som når oss från London och det stundande G-20 mötet där.

Jag blir stelfrusen av skräck när jag hör och läser om att folk som arbetar i centrala London under de närmaste dagarna då mötet pågår skall "dress down" - klä ner sig - för att slippa bli attackerade och misshandlade!?! Att gå klädd i kostym, att bära dräkt och högklackat går inte, det provocerar demonstranterna till angrepp.

Detta påminner om hur vissa människor, i länder som vi stämplar som diktaturer eller styrda av religiösa grupperingar, angrips för att de på något sätt ser annorlunda ut, tycker olika eller genom sin klädsel avviker.
Vi är alltså inte ett dugg bättre. Vissa av oss, kvar på stenåldersstadiet eller på ruta ett, utan förmåga till självkritik, empati eller insikt.
Att angripa folk pga av deras klädsel, arbetsgivare eller yrkesutbildning är lågt, riktigt lågt.
I Europa? Jag ryser och kokar av ilska.

Får inte ledarna för världens 20 största länder mötas för att diskutera de problem vi har och som de till viss del kan anklagas för att vara orsak till, kan de inte få mötas för att återupprätta förtroendet, att lätta på kreditflödet, att återge folk en gnutta hopp om framtiden, utan att mötas av en mobb som hotar och förstör?

Demokrati är ett vackert ord, som jag värnar och vill bevara till mina barn och barnbarn.
Hur illa det än ser ut i världen så måste demokratins fana vaja högst, det fria ordet, dialogen och viljan till samförstånd vara ledstjärnan.
Inte våld, hot och vandalism, inte besinningslösa vildar som hotar oskyldiga på väg till sina arbeten. Vart är vi på väg?

Inga kommentarer: