Summa sidvisningar

onsdag, december 17, 2008

Sydgeorgien

Djupt nere i Sydatlanten, sydost om Falklandsöarna ligger Sydgeorgien, otillgängligt och obebott av fast boende vill säga. En lång, böjd ö som ett sargat valben säger de som kan ön.
South Georgia and the South Sandwich Islands (SGSSI) är en Overseas Territory of United Kingdom. Territoriet formades 1985 tillsammans med Falklandsöarna.
Argentina kräver fortfarande besittning av öarna som de kallar Islas Georgias y Sandwich del Sur, landets suveränitetskrav över dessa öar var även en del av anledningarna till Falklandskriget 1982, öar som under själva kriget ockuperades av Argentina. 
170 kilometer lång, 2 till 40 km bred. Höga toppar, den högsta 2,943 meter Mt Paget´s Peak och i en av de två massiven ligger det tio toppar med höjder över 2,000 meter.
Stora glaciärer, istäckta områden och snö som täcker mer än 75% av landytan, vintertid är hela ön täckt. 
Isolerat, 215 svenska mil till Sydamerikas spets, ca 140 mil till Falklandsöarna.
Stora populationer av pingviner, sälar och sjöfågel trivs i kyla och blåst förstås. 
British Antarctic Survey, brittiska forskningsstationer finns sommartid bemannade på ön, liksom en brittisk militärgarnison (stackars satar, hoppas de har ett saftigt traktamente.)
Under den tidigare valfångstperioden, visade som vanligt i dessa sammanhang, våra harpunkåta norska  grannar framfötterna. I Grytviken på ön, finns delar av bostadsbebyggelse och industribyggnader med anknytning till valfångstexpeditionerna kvar. 
Ett svenskt polarforskningsteam (utan harpuner) besökte ön med isbrytaren Ymer knappa tjugo år sedan.

Inga kommentarer: