Summa sidvisningar

tisdag, december 09, 2008

Några iaktagelser

Andra världskriget är ständigt aktuellt på bokdiskarna.
Människors törst efter att få det obegripliga bitvis förklarat eller kanske skildrat så att vissa dimmor lättar är säkert det som håller intresset uppe, en annan förklaring kan vara att det skett i vår tid, i Europa av alla civiliserade ställen, gör också frågorna ständigt aktuella.
Nu har Yukiko Duke, journalist och av svenskjapanskt ursprung skrivit "Breven från Iwo Jima". 395 sidor om ett av Stillahavskrigets blodigaste slag.
Den lilla, lilla ön på 20 kvadratkilometer (dvs ca 4x5 km), där stupade ofattbara 25000 - 30000 japanska och amerikanska soldater inkl något tusental civila som jobbade i svavelutvinningen på ön.
Många gångar, tunnlar och underjordiska rum gjorde att så många vistades på en så liten ö.
Breven från Iwo Jima skrevs av den japanske befälhavaren på ön Tadamichi Kunbayashi till sin familj. De blev 41 till antalet.
Det intressanta med denna skildring, som jag ser det, är att här lämnar man de europeiska slagfälten för att istället skildra Stilla Havets vidrigheter.
En bok som finns på min önskelista till jul.

"Glömd slips eller slarv med chaufförernas uniform ger böter"
Nya hårda regler införs av Kalmar Länstrafik. "En psykisk påfrestning som troligen kan leda till sjukdomar." säger en representant för Swebus!!!!
Hoppas det är böterna vid ev försening han då avser och inte en slarvigt knuten slips.
Tiderna hårdnar inom Länstrafiken i Kalmar.

Inga kommentarer: