Summa sidvisningar

tisdag, juni 29, 2010

Southern Cassowary - hört talas om den?

Cassowary, kasuar på svenska, är en fågel som inte kan flyga, världens tredje största efter struts och emu.
Hört talas om den? Jasså inte.
Den lever i de tropiska skogarna på Nya Guinea, några närliggande öar och i nordöstra Australien eller norra Queensland för att vara lite mer precis.
Den lever mest på olika sorters frukter, men som vegetarian äter den också gräs oh annat grönt, är väldigt skygg och svår att upptäcka i den täta regnskogen, men blir den störd vid olämpliga tillfällen kan den bli riktigt farlig, den angriper och har skadat både hundar och barn. Det finns faktiskt ett rapporterat dödsfall då en 16 årig pojke år 1926 dödades, men det skedde i självförsvar av kasuaren som attackerats av 16-åringen, hans yngre bror och deras hund.
Så när du kommer upp till den norra kusten av Queensland och vandrar i den underbart svalkande skogen med alla klingande och klara fågelljud, håll ögonen öppna, ser du en southern cassowary är du en riktig lyckoost. Den sjunger inte, men kan höras trampa i den knastrande torra undervegetationen.
I Queensland finns det risk för att den kan vara nära försvinna som art, ofta dödas den av bilar eller hundar. Man tror idag att endast 25% av den ursprungliga stammen finns kvar i NQ.
Låt oss hoppas att den unika och rara fågel får leva kvar

Inga kommentarer: