Summa sidvisningar

tisdag, maj 08, 2012

Tierp får skyskrapa? Och en till planeras.

Tierp i Norduppland tycker att det är dags att bli ett "brofäste", en pulserande länk mellan storstäderna Uppsala och Gävle.
Ortens identitet är odefinierbar hos svensken i allmänhet, få vet ens var Tierp ligger.
Men att Tierp förvånansvärt nog även är ovanligt anonymt bland upplänningen i allmänhet har skrämt de styrande i kommunen.

Det här har de styrande i kommunen beslutat att de skall råda bot på.
Långt gångna planer på att uppföra en skyskrapa ser ut att kunna bli verklighet, om kommunstyrelsen har modet att fatta ett sådant beslut.
Majoriteten, spridd över block- och partigränser lutar åt ett ja, i så fall kommer bifallet att klubbas innan sommarens inträde.
Det kan blir några tioöringar i skattehöjning, annars skall kommuninnevånarna inte drabbas.


Så här kan det komma att se ut. Ett trettiovåningars hus med djärv arkitektur skall ge norduppland det utropstecken de länge saknat.
Huset är tänkt att det skall placeras i kilen mot Sveaplan mellan Norra Esplanaden och Bryggargatan.
Upphandlingsförhandlingar pågår som mest intensivt inför KS-mötet, varför arkitektkontor, byggherrar och andra informationer hålls hemliga tills det definitiva beslutet fattats.
Så mycket kan sägas att huset får en grön profil, mycket växtlighet inomhus skall göra att de som bor här kommer att bli mer eller mindre självförsörjande vad gäller grönsaker och frukt.
På taket är det tänkt att två vindkraftverk skall försörja huset med energi.
Vidare kan yppas att arkitekten är amerikan, men med många års sommarboende strax söder om Älvkarleby, vilket gör honom mer bekant med den norduppländska naturen.

Planer på att bygga en fyrtiovåningars systerskyskrapa finns redan, den kan komma att hamna över Bangårdsgatan nära Övergången, vilket ger alla passerande tågresenärer en signal om att Tierp är en progressiv och expansiv kommun, inte i skuggan av vare sig Gävle eller Uppsala - utan snarare tvärtom.


Inga kommentarer: