Summa sidvisningar

måndag, maj 14, 2012

Hittat efter 70 år. En Kittyhawk P-40.


En näst intill helt bevarad Kittyhawk P-40 har hittats efter 70 år!!
I en avlägsen del av öknen i västra Egypten, en polack som arbetar för ett polskt exploateringsföretag i oljebranschen hittade maskinen, som låg orört där den nödlandade, utan att vara täckt av sand efter stormar.
Ett unikt fynd, nu finns det planer på att frakta maskinen till England och återställa den för att sedan visas på RAF:s flygmuseum i Hendon.
Just detta plan som tillhörde RAF:s 260 skvadron skulle tillsammans med en systermaskin, den 28 juni 1942, bägge lätt skadade, flygas till en brittisk flygbas i norra Egypten, när sergeant Dennis Copping tappade orienteringen och helt enkelt flög vilse i det oändliga ökenlandskapet.
Efter nödlandningen återstod inget annat än att försöka ta sig till bebodda trakter igen.
Intill flygplanskroppen har man hittat delar och bevis på att Sgt Copping övernattat under sin fallskärm.
Sedan vet man inget mer om hans öde.
Man har sökt i ett område med en radie på cirka 30 km och avståndet till närmaste stad är runt 320 km, då kan man lätt förstå att han inte klarade av den strapatsen.
Hans namn finns på en krigsminnesplats i El Alamein.
Egyptisk militär personal har säkrat kulsprutor och ammunition och det finns farhågor att en väl bevarade cockpit och andra delar kan komma att plundras, därför är det bråttom att rädda planet innan det är helt borta.
Denna amerikansktillverkade Kittyhawk P-40 som hittades i Egypten har rönt ett stort intresse bland flygintresserat folk runt hela vårt klot.
Jag bidrar med mitt lilla strå.
För detta är ett unikt fynd, som bara kan så väl, ha bevarats på en plats och i ett torrt klimat som det i öknen i västra Egypten.



Inga kommentarer: