Jo, det stämmer. Swastikan finns kvar, trots sin, av nazisterna, nedsvärtade nutida historia. Swastika är liten stad i Kanada.
Och Swastika är ingen plats dit hukande SS-förbrytare har sökt sin tillflyktsort och ingen plats där Simon Wiesenthalinstitutet kan göra nazi-fynd, det är, som sagt, en liten stad i ett numera insomnat gruvdistrikt i provinsen Ontario, Kanada.
När jag 1980 satt på tåget The Northlander från Toronto till Cochrane i Ontario, för att sedan ta The Polar Bear Express till Moosonee vid Hudson Bay, stannade tåget på en station.
Skylten sa SWASTIKA. !!!
Minst sagt häpen frågade jag några kanadensiska medpassagerare i vagnen varför staden hade det namnet.
Jo precis i början av 1900-talet öppnades en guldgruva, Swastika Gold Mine, staden byggdes sedan runt denna gruva under den tid brytningen lönade sig.
Sedan kom andra världskriget och frågan dök upp om man skulle döpa om staden, eftersom nazisterna i Tyskland lagt beslag på denna urgamla symbol, med sitt ursprung i hinduistiska Indien.
Men svaret blev, kanske något överraskande, nej.
I mitten av trettitalet när nazismen tagit grepp om Tyskland och gjort swastikan till symbol för nazistpartiet protesterade man i Swastika, Ontario genom att sätta upp skyltar med texter som: "Fördömda Hitler, swastikan (hak-korset) är vår stadssymbol sedan 1922"
Staden behöll sitt namn trots allt, och när jag passerade 1980 med tåg och bilden av denna vägskylt togs 2007, en vårdag, är det tydligt att namnet fortfarande finns kvar.
Idag lockar staden folk med fiske, fritid, camping och vintertid skidåkning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar