Summa sidvisningar

fredag, oktober 03, 2008

Calle Bildt är kanske inte ryss trots allt?

Allt sedan Carl Bildt blev utsedd till utrikesminister 2006, med sina breda internationella erfarenhet, har han smutskastats av den nya oppositionen i detta land.
Hans odiskutabla briljans, hans erfarenhet, hans skarpa analyser, hans rutin och stora kontaktnät, hans internationella uppdrag har hela tiden varit en nagel i ögat på de som föraktar honom för sina halländska rrr, sina raka svar. För att han är vass och intelligent och svår att få ur gängorna helt enkelt.
Han anklagades för att vara insyltad i den ryska oljeindustrin, vara köpt av Moskva, ha olja på sina händer, för sina värdepappersinnehav i Gazprom och för att bereda väg för den ryska gasledningen till Tyskland.
Han har inte en enda dag under dessa två år lämnat sossar, gröna, röda eller brunsvarta en enda lugn stund, det har bekymrat och oroat dem in i ryggmärgen, inget tycktes bita på Carl Bildt.
Och nu, sitter de med tomma händer, avväpnade in på bara skinnet, när denna ryssälskare, gassniffare och oljemissbrukare, i deras ögon, inte längre får besöka Ryssland! Har ryssarna bestämt.
Vad har nu kar´n gjort för att reta ryssarna?
Jo i egenskap av Europarådets ordförande har han varit en av de skarpaste kritikerna av den ryska invasionen av Georgien, som Bildt tyckte var helt överdimensionerad.
Han har också kritiserat deras agerande, efter invasionen, i utbrytarregionerna och i Georgien där ryska styrkor fortfarande är posterade. Detta har gjort ryssarna så förbannade att de nu nekar Bildt inresa i Ryssland. Han har trampat på björnens onda tå.
Och nu, Bildt tycks inte ha varit Moskvas sändebud i Sverige trots alla påståenden om det.
Den svenska vänstern sitter där med hela sin arsenal desarmerad och Bildt i orubbad position.
Det är inte lätt att vara stor i orden och liten på jorden.

Inga kommentarer: