Summa sidvisningar

onsdag, oktober 29, 2008

Där det omöjliga är möjligt.

Det finns nog bara en nation i denna stora värld vi lever i, som kan sluta sig helt och strypa all information både in och ut. Det är Nordkorea, eller Demokratiska Folkrepubliken Korea som de själva benämner sig.
I september firade man sin 60-årsdag, med fantastiska folkliga uppvisningar i diciplin och koordination, militärparader med preussisk äkthet, folk i färggranna kläder som gjorde enorma tifos, utan motstycke i världen. Allt detta inför partitoppen, civil och militär.
En person, den viktigaste saknades dock, självaste presidenten ordföranden i partiet och den obstridelige "käre ledaren" Kim Jong Il. 
Hade det varit något tillfälle han skulle ha framträtt på, var det under detta firande. Men det gjorde han inte.
I väst-media startade spekulationerna direkt, han måste vara sjuk, allvarligt sjuk.
Det har nu gått en och en halv månad och fortfarande har ingen Kim Jong Il synts till. Var är är han, lever han, hur sjuk är han? Död? Maktkamp? Avpolleterad?
Hans son skall ha synts i Paris, letandes efter en hjärnkirurg fortsätter ryktena. Det ligger nog en hel del i dessa rykten.
Låt oss anta att Kim är sjuk och kräver västerländsk specialistvård, så kvarstår faktum att Nordkorea är slutet, ogenomträngligt. 
Ingen information, som ledningen inte vill skall komma ut, kommer inte heller ut. Inte till de egna medborgarna eller till utlandet.
Och ingen kommer in i landet för hämta önskade upplysningar om Kims hälsa. Ingen. Alla håller tyst. Ingen vågar närma sig en utlänning utan myndigheternas tillåtelse, förresten de utlänningar som tillåts komma in i landet följs alltid av en eller flera tolkar/övervakare.
I en kommunistiskt hermetiskt tillsluten diktatur, betyder stängt - STÄNGT.
Egentligen är det remarkabelt, att i denna vår värld, där informationen flödar och strömmar fritt i cyberrymden, där minsta händelse av betydelse rapporteras direkt till resten av oss, att det då finns en nation där allt bara är tyst och inneslutet eller dit information som vill in bara studsar tillbaka.
I andra diktaturer som Burma, Lybien, Saudiarabien m fl sipprar för statsledningarna obehagliga fakta alltid ut, men inte ur Nordkorea.
Kim är 64 år, är han inne på slutvarvet? Ja det vet bara en liten krets av förtrogna, den franske hjärnkirurg som nu eventuellt skall operera Kim kan knappast förses med munkavle när han återvänder till Paris. 
Då om inte tidigare får vi nog reda på en två månader gammal nyhet.
Som då blir Breaking News!
 

Inga kommentarer: