Summa sidvisningar

fredag, juli 11, 2008

En skrämmande berättelse.

Jag satt i hammocken vid morgonkaffet och läste tidningen.
Stötte genast på en artikel om hur gästarbetande kvinnor i Saudiarabien i hundratusentals far mycket illa, misshandlas, våldtas, har 18 timmars arbetsdag utan raster mm mm.
På nästa sida av min morgontidning en helsidesannons från Röda Korset under temat Rädda mammorna, där det beskrivs hur just mammor i krig blir utsatta för bestialiskt våld och tortyr, "som ett led i den psykologiska krigföringen mot en befolkning." Man vet inte hur bra man har det i sin hammock och kommer aldrig heller att riktigt förstå att uppskatta vår frihet och känsla för kvinnors självklara rättigheter.
Därför måste jag få delge er något: Ayaan Hirsi Alis berättelse om hon som somalisk flicka ändå hade turen att födas i en inflytelserik familj, med skolgång och insikter om omvärlden.
Men där stannar hennes fördelar över vad andra somaliska flickor fick i sin början av sina liv.
Läs denna bok, som beskriver flickans/kvinnans roll i ett muslimskt samhälle. Hugg och slag, övergrepp, instängdhet och ett värde som understiger noll i mannens, mullornas och de heliga skrifternas syn.
Hon lyckas fly till Nairobi i Kenya, där hon tvingas in i ett äktenskap med en i Kanada boende, äldre förståss, man från Somalia. Under flygresan till Toronto avviker hon under en planbyte från flygplatsen i Frankfurt och tar sig till Holland. Där studerar hon, lär sig språket, blir översättare och tolk. Förföljs av muslimer där. Men kandiderar och kommer in i Nederländernas parlament och blir en symbol för den fria muslimska kvinnan. Dock till priset av att leva skyddad av polis på hemlig plats. Känns det igen? En fatwa blev utfärdad.
Hon träffar Theo van Googh, filmaren. De gör tillsammans en kortfilm. Där Ayaan på kvinnors kroppar direktciterar Koranens ord om kvinnans plats och underordnande.
Theo skjuts til döds i en muslimsk hämndaktion. Ayaan tar sin tillflykt till USA, där hon idag lever under skydd och på hemlig ort. Känns det igen? 
Hon skriver och hon berättar om det faktum - som vi i vår upplysta del av världen inte vågar ta upp - förtrycket av kvinnor i den muslimska världen. 
Och säkerligen i länder med annan trosuppfattning, men nu handlar det om muslimska länder, där islam är religion.
Läs boken, fjäll kommer att falla från dina ögonlock.  

Inga kommentarer: